2017-11-08 00:00
Fredrik Gustavsson

Om topplampor

Topplampor brukar vi kalla de lampor som man använder i ljusstakar med den lilla skruvsockeln E10 där man när lampan sitter på toppen av ljuset i ljusstaken eller ljusslingan. Om du i stället skruvar loss hela ljuset kallas dessa lampor för skaftlampor i stället. De flesta använder små topplampor med glödtråd och då är dessa oftast svaga med en effekt på 3W. Det finns också alternativ med LED som har den uppenbara fördelen att de är hela när du plockat fram ljusstaken från sin sommarförvaring.

Topplampor finns i många olika spänningar och vilken sort du ska välja beror på hur många ljus din ljusslinga eller ljusstake har. Det beror också på om kabeln går in direkt i ljusstaken eller om det sitter en transformator som först omvandlar spänningen. 

Topplampor för ljusstakar med 7 ljus

jarve

Ljusstaken Jarve har 7 ljus

Om din ljusstake har sju ljus och det går en elkabel direkt in i ljusstaken. Det som gäller för en ljusstake av denna typ  är att alla lamporna sitter seriekopplade efter varandra, vilket gör att om en lampa är trasig så är hela ljusstaken mörk. Det kan vara lite lurigt att räkna ut vilken av lamporna som är trasig, men ibland kan man se det på ljusstaken. Det går också att skaffa en lampprovare eller mäta med en multimeter om det passerar ström genom lampan, är det ett avbrott är lampan trasig. 

För ljusstakar med 7 ljus ska du ha lampor med en spänning på 34V. Man kan inte välja lampor med en annan spänning bara för att dessa finns kvar i någon byrålåda hemma och om man monterar in en lampa med fel spänning märker man det genom att lamporna lyser olika starkt och du ska då genast släcka ljusstaken och byta ut till rätt spänning.

Om du i stället väljer LED-lampor fungerar dessa för ljusstakar med allt mellan 4 och 25 ljus och spänningar från 10-55V. Då måste man byta alla ljus till LED-lampor. 

Topplampor för ljusstakar med 5 ljus

Ljusstaken Ullrik har 5 ljus

Om din ljusstake har fem ljus behöver du topplampor med en spänning på 55V. På samma sätt som med en sjuarmad ljusstake måste alla lampor vara hela för att någon av dem ska lysa. Om du råkat koppla in en lampa med en annan spänning kommer du också här se att den lyser med ett annat sken och då är det bäst att släcka ljuset och byta ut den felaktiga lampan. 

Även för femarmade ljusstakar går det utmärkt att välja LED-lampor som alternativ, då dessa fungerar för lampor med 4-25 ljus. Då byter man samtliga glödlampor mot LED-lampor. En LED-lampa håller inte bara längre, den drar även mycket mindre elström än en glödlampa. Har du 5 ljus om 3W kommer din ljusstake att ha en effekt på 15W, medan om du väljer LED-lampor i stället har dessa en effekt på bara 0,2W och du får då en förbrukning på 1W för hela ljusstaken, mycket energieffektivt. 

Ljusstakar med transformator

Betongljusstaken har fem ljus och en transformator

Ibland sitter det en transformator i vägguttaget till din ljusstake. Det betyder att ljusstaken har en annan spänning även om antalet ljus stämmer. Då måste man kontrollera på ljusstake, transformator eller lampor om vilken spänning det ska vara. Det vanligaste är att dessa har en spänning på 12V och det brukar på transformatorn då stå något med SEC 12V AC eller 12V DC. Är du osäker kan du alltid ta med dig en lampa till din närmaste lamphandlare för att helt säkert få rätt ljuskälla. 

En stor skillnad för ljusstakar med transformator mot dem som inte har det är att om en lampa är trasig så fortsätter de andra att lysa. 

Även till ljusstakar med transformator kan du välja en LED-lampa då dessa fungerar för 10-55V. De flesta transformatorer är 12V eller 24V, men det finns även exempel på ljusstakar med en transformator med spänningen 6V. Då behöver du välja LED-lampor som är avsedda för 6V och då finns det en populär modell från Konstsmide. 

Hur ser topplamporna ut?

De vanliga topplamporna med glödljus kan man se en ställning och glödtråd i. De är oftast rätt transparenta och på lampsockeln finns det stämplat vilken spänning och effekt lamporna har. 

För LED-lampor kan man se att det sitter dioder inne i själva lampan. Dessa är oftast inte riktigt lika klara som glödlampor. I våra topplampor med dioder sitter det två små dioder ovanpå varandra för att du ska få lika mycket ljus från en LED-lampa som du får av en glödlampa.