Små ljuskällor med mycket ljus

Äntligen finns det små ljuskällor med kronljusform och lilla klotet som kan använda som 60W glödljus med ett ljusflöde på över 800 lumen.

De första ljuskällorna med LED-teknik som tog sig över gränsen på 800 lumen och såldes i butik kom till oss 2012 och en sådan lampa kostade då över 400 kr per lampa. Designen var något som hade fler likheter med rymdskepp än glödlampor. Man tog sig året senare upp till 400 lumen på det lilla klotet och kronljuslamporna men sedan tog det liksom stopp.

Nu har det äntligen hänt. Nu går det att få riktigt mycket ljus även med den lilla skruvsockeln E14 samt lampformen av lilla klotet för den stora sockeln E27. Man kommer upp i 806 lumen i den varmvita halogenljusfärgen 3000K som är något vitare än glödljuset. 

Det vi tycker är extra fint med dessa ljuskällor är att de fyller ett behov där man än så länge varit hänvisad till halogenlampor och där utbudet på dessa börjat sina. 

  • Plafonder i badrum och hall där man har E14-sockeln
  • Badrumsarmeturer med opalfärgat glas och plats för kronljuslampor E14
  • Vägglampor i mörka utrymmen

Branschen har löst detta problem genom att man levererar nya armaturer med G9-lampor i stället när det är utbytbara ljuskällor eller helt enkelt fasta ljuskällor, men nu kan man alltså andas ut och få nytt liv i den gamla och kanske lite trötta badrumsarmaturen.