Jullamporna till ljusstaken

I år tycker vi att det verkligen är dags att välja en LED-lampa till ljusstaken. Här får du möta några av våra modeller som vi valt ut. Innan vi börjar presentera LED-lamporna kan det vara bra att veta i vilka lägen du kan välja LED och när du kanske behöver fortsätta använda glödlampor.

Ljusstaken som du ansluter direkt i stickproppen

Den absolut vanligaste julljusstaken är den som du kopplar in direkt i vägguttaget och där det inte finns någon transformator eller annan elektronisk komponent inblandad. Då är det enkelt för då passar det med LED i nästan alla lägen.

E10 för jullampan

Lampsockeln för dessa lampor i den vanliga ljusstaken är en skruvsockel som kallas för E10 och har en diameter på 10 mm.

7 ljus 34V

En sjuarmad ljusstake som du ansluter direkt i stickproppen. Den har en spänning på 34V och hit passar det direkt att byta till alla våra LED-lampor då dessa fungerar med spänningen 34V och att det är växelström direkt från vägguttaget. Här kan du välja bland alla våra modeller och det är bara tycke och smak som begränsar. Det som är typiskt för denna typ av ljusstake är att om en lampa slutar fungera så slocknar alla ljus i ljusstaken.

5 ljus 55V

En femarmad ljusstake som du ansluter direkt i stickproppen är också väldigt enkel att välja en LED-lampa till. Spänningen som ska användas till en femarmad ljusstake är 55V. Även till dessa ljusstakar går det utmärkt att välja bland alla våra LED-lampor. Även i denna typ av ljusstake måste alla lampor vara hela för att något ljus ska lysa. 

Ljusstake med transformator

När du har en ljusstake med transformator är det absolut vanligast att den har en spänning på 24V och man märker att man har en transformator dels för att det är en ”klump” som man kopplar i väggen samt att om en lampa går sönder så lyser de andra lamporna ändå. Det går oftast att byta till LED här när:

  • Transformatorn är märkt med 24V AC
  • Transformatorn är märkt med 12V AC

Om transformatorn är märkt med 6V eller om det står DC i stället för AC så är det dessvärre så att man får hålla sig till glödlampor eller i fallet med 6V att man nu längre knappt kan hitta några lampor alls.

Klassikern

Här är vår klassiker, en LED-lampa med två dioder som är monterade ovanpå varandra för att skapa ett varmt ljus som lyser med samma styrka som den klassiska topplampan på 3W. Det här är vår universallampa som fungerar för ljusstakar med 4-25 ljus, eller lite mer teknisk ljusstakar med spänningar 10-55V. Den har sin randiga form precis som topplampan. Den finns praktiskt förpackad i 7-pack eller 3-pack. 

Utmanaren

Det här är utmanaren till den klassiska diodlampan där man använder den tekniken för LED-lampor av större sort med en slags glödtrådsliknande pärlband med pyttesmå lysdioder. Den tekniken är ytterligare ännu mer energisnål och lampans effekt är bara 0,1W. Den fungerar för ljusstakar 5-15 ljus eller spänningar 14-55V. 

Den frostade romancemodellen

Denna frostade lampa i formen av en låga är populär till vissa typer av ljusstakar. Modellen kallas ofta för romance. Det är en LED-lampa som fungerar för ljusstakar med 5-23 ljus och växelström.  Säljs i förpackningar om 3 lampor. 

Den klara lampan

Här är klassikern av klara lampor som fungerar till de flesta ljusstakarna. Den kan användas när du har 4-25 ljus med spänningar 10-55V och växelström. Lampan är något svagare än den klassiska topplampan då den är klar och man inte vill ha ett allt för starkt ljus i den. Denna modell har vi haft i några år men trots sin enkelhet är den fortsatt popuplär. Den är såklart också populär för att den passar så bra i så många sorters ljusstakar.  

Filamentlampan klar som utmanare

Här har du en LED-lampa med filamentteknik, alltså den teknik som används i vanliga LED-lampor för de större socklarna. Den fungerar för 4-10 ljus alltså 24-55V växelström AC. Det gör att den fungerar även för transformatorer om den är märkt 24V AC. Den är lite gulare i färgen och vi tycker att den är väldigt fin om du vill ha en klar lampa. 

Lyktlampan

Denna modell kom till oss redan föregående år och är ett bra alternativ till de lite större ljusstakarna där själva ljuskällan gärna får ta mer plats. Den fungerar för LED-lampor 5-10 ljus och där man använder växelström AC direkt från vägguttaget eller med en 24V transformator. Lamporna säljs i 2-pack

Att byta till LED-lampor

När du byter till LED i en ljusstake måste du byta alla lampor till samma sorts lampor för att det ska fungera.

LED-lampor är lite extra känsliga för att man har bra kontakt i ljusstaken mellan blecken och lampan. Tänk på att man kan få skruva och lirka lite för att få kontakt. 

Kom ihåg att alltid ha sladden urkopplad när du byter lampor i ljusstaken.