Vissa kunder kommer till oss med bestämda steg och ska köpa en ljuskälla som kan användas som en 60W glödlampa. Vi har några favoriter som fungerar bra, men vill gärna ändå ställa några extra frågor för att se till att den valda ljuskällan passar så bra som möjligt.
Var ska ljuskällan användas?
Vi frågar detta för att ta reda på om vi behöver ta särskild hänsyn på färgen på ljuset eller dess egenskaper för hur ljuset sprids, eller om man behöver en ljuskälla som så låga nivåer av flimmer som möjligt. Om ljuskällan ska användas ute i en vedbod kanske vi kan hitta något prisvärt alternativ från fyndhörnan, medan om den ska användas vid köksbordet blir särskilt viktigt att kvalitén på ljuset blir så bra som möjligt.
Har ni dimmer, eller är det en vanlig strömbrytare med av och på?
För att använda en LED-lampa där man annnars använt en glödlampa eller halogenlampa måste dimmer och LED-lampor fungera tillsammans. Ska man kunna ljusreglera en LED-lampa med en dimmer måste LED-lampan vara dimbar och dimmern måste vara avsedd för LED-lampor eller elektroniska transformatorer, annars kommer det inte fungera att ljusreglera med dimmern och både dimmer och LED-lampor riskerar att snabbt gå sönder med ett surrande ljud som till slut tystnar med lampan. De som bytt dimmer de senaste två-tre åren brukar ha en dimmer som fungerar tillsammans med LED-lampor, men här får vi ofta fortfarande sälja halogenlampor som går att ljusreglera med en klassisk dimmer.
Skruvar man i lampan underifrån, uppifrån eller från sidan?
Detta använder vi för att veta om det är nödvändigt att ljuskällan ska sprida ett riktat ljus som inte bländar, ett ljus som strålar huvudsakligen framåt eller kanske en rundstrålande ljuskälla. Ska man ha en ny LED-lampa till köket är det ju kanske så att man främst vill kunna få ljuset mot bordet och så lite som möjligt i ögonen om lyfter blicken. Om det handlar om en armatur där man skruvar i lampan ovanifrån eller från sidan säljer vi oftast en rundstrålande lampa som sprider ljuset främst åt sidorna och det ofta liknar en glödlampas egenskaper mer än de LED-lampor som har dioder monterade på en platta under en frostad kupa.
Några kandidater för bästa val som kan användas som 60W glödljus

Osram LED Star normalform 8W 806lm 2700K E27
69:-
Ljuskällan till kökslampan
Detta är en av våra absoluta favoriter. En LED-lampa från Osram som varit med om ett antal uppgraderingar genom åren, men som har några väldigt bra egenskaper:
Man blir inte bländad om man tittar mot lampan från sidan.
Färgen är något vitare än andra märken, vilket gör att ljuset är mindre gult.
Låga nivåer av flimmer, man blir inte trött av att arbeta i ljuset.
Lampan fungerar bäst när den skruvas i från undersidan och där ljuset främst ska användas i riktningen rakt bort från sockeln. Ljuset har en sådan färg att den passar jättebra i köket, arbetsrummet, skrivbordslampan

Philips LED normalform 8W 806lm 2700K E27
79:-
Det mjuka ljuset från Philips
Om du letar efter en ljuskälla som sprider ljuset ganska bra runt om lampan, men ändå har största fokus bort från ljuskällan och vill ha ett härligt varmt ljussken där du annars använt en frostad glödlampa tycker vi att denna modell från Philips är en av de bästa på marknaden. Du får ett bra ljus som fungerar i de flesta rummen. Det är något gulinfärgande, men inte mer än att den fungerar utmärkt i köket, vardagsrummet, hallen eller vilket annat rum som helst.

Philips LED normalform 8W 806lm 2700K 3-steg klickdimmer E27
155:-
Dimbar utan dimmer
Att använda dimmer med LED-lampor har ofta visat sig vara utmanande. För att inte behöva ha problem att hitta rätt mellan dimmer och LED-lampa har vi denna LED-lampa som du kan ljusreglera med din vanliga strömbrytare. Du får tre lägen, maximal effekt som kan användas som en 60W glödlampa, halv effekt som kan användas som en 40W glödlampa och sedan ett svagt läge med en ännu varmare färg på ljuset som kan användas som en 15W glödlampa. Det fina med klickdimmern från Philips är att den startar i samma läge som du använde den senast när du tänder lampan nästa gång. Det gör att den passar i alla rum där du vill kunna bestämma hur mycket ljus du vill ha.

Illumination LED normalform filament 6,5W 810lm 2700K E27
79:-
Rundstrålande kraftigt ljus
När du behöver ett ljus som lyser runt om ljuskällan så som i en plafond eller en lampa där du monterar ljuskällan ovanifrån har du denna modell från Star Trading som ger ett riktigt rejält ljus. Färgen på ljuset är egentligen ljusfärgen 2700K, alltså glödljusfärgen, men då det är en klar lampa med LED-filamentteknik som ser ut som långa glödtrådar, så upplevs ljuset något vitare. Denna LED-lampa säljer vi ofta när man ska ha en lampa utomhus och inte behöver ljussensor. Flimmertalet är något högre på LED-filamentlampor, vilket gör att den kanske inte är det du väljer som ditt ljus i arbetsrummet eller skrivbordslampan.

LED sensorlampa klar 7W 800lm 2700K E27
159:-
Utomhuslampan med ljussensor
Här har du LED-lampan som används utomhus som sköter sig själv med tändning och släckning så att den lyser i mörker och är släckt när det är ljust ute. Fungerar perfekt när du skruvar in lampan ovanifrån och ger då en ljusbild som sprids på ett bra vis runt lampan.

Osram LED sensorlampa 9,5W 806lm 2700K E27
169:-
Osrams LED-lampa med sensor
Länge var Osrams lågenergilampor med ljussensor det bästa man kunde köpa, men sedan de försvann tog det ytterligare ett tag innan man kunde hitta ett alternativ som LED-lampa. Här är det vi längtat efter när man skruvar in lampan från undersidan av en armatur. Tänds och släcks själv så att du har ljus i mörkret.
Vi har så klart ännu fler alternativ, men detta var några av våra favoriter.