access_time 2016-03-09 label arkiv
Blinkande LED-lampor

Blinkande LED-lampor

Det händer ibland att vi får frågor till kundtjänsten om varför LED-lamporna blinkar när man kopplar in dem. Det gäller särskilt 12V-lamporna G4 och GU5,3.


Läs även: LED-lampor och flimmer

När man köper en armatur eller ett färdigt skåp så följer det med en transformator som omvandlar från 230V till 12V. Denna transformator är ofta konstruerad för att man ansluter halogenlampor till den. På transformatorn finns det specificerat vilken last den klarar av att leverera. Här är det vanligt att en transformator för tre stycken halogenlampor om 10W är specificerad för 30-200W.

Om du har dimmer ansluten kan det hända att denna inte fungerar tillsammans med LED-lamporna. Vi rekommenderar dosdimmer från Eltako som fungerar med de flesta LED-lampor.

Blinkande 230V-lampor

Det händer ibland att LED-lampor flimmrar när du ansluter dem på 230V i någon av de vanliga socklarna. Det inträffar framför allt av dessa anledningar:

  • En rörelsevakt eller ljussensor klarar inte den låga lasten eller den typ av last som LED-lampor innebär.
  • Det finns en dimmer som inte är avsedd för LED eller att dimmern öppnar på för låg last.
  • Det finns en dimmer men den passar för andra LED-lampor än dem du har. Kontrollera på tillverkarens information om vilka dimmers som passar ihop med dina LED-lampor. 
  • Det finns en dimmer men LED-lamporna är inte dimbara.
  • Lampan kan störas av annan elektronik i närheten.
  • Lampans elektronik kanske inte är så bra. Testa enkelt genom vinka i sidled framför lampan. Om en stroboskopeffekt uppträder där fingrarna ser ut att stå still i luften kan det vara så att lampan avger ett flimmer som är allt för stort för att vara acceptabelt.

Lamporna lyser fast strömmen är av

Ibland händer det att lamporna flimmrar eller lyser svagt även när strömmen är avslagen. Det beror i regel på någon form av inducerad ström, alltså att ström skapas av att ledningar ligger nära varandra, eller av krypström. LED lampor kräver väldigt låg effekt för att börja lysa och därför kan denna lilla ström räcka för att den ska tändas. Om lampan sitter via en stickpropp kan det faktiskt hjälpa att vända på stickproppen.

Det finns en elektrisk orsak till att det uppstår inducerad ström i kablarna som handlar om hur man drar elkablar i rören som går i väggarna. Man märker aldrig av problemet med glödljus eller lågenergilampor men det kan uppstå med LED-lampor. Din elektriker kan eventuellt hjälpa dig lösa problemet om det handlar om en felkoppling där man brutit "nollan" i stället för "fasen" eller använda skärmad kabel.

Lamporna tänds inte alls

Om man ansluter LED-lampor till en sådan transformator är det inte säkert att de tänds, just för att lasten från tre LED-lampor kanske bara är 8W. Då kan det hända att det bara är mörkt.

Lamporna blinkar

Om lamporna ändå tänds, men blinkar kan det bero på att när man slår på strömmen till elektroniken som driver dioderna, blir det en sorts rusning där effektuttaget är betydligt högre än den specificerade effekten. Då kanske man kommer över gränsen som gör att transformatorn börjar leverera ström. När lamporna sedan går in i normalläget med sin strömförbrukning så bryter transformatorn strömmen igen och då börjar det om igen efter en liten stund med startström där den tänds. Här får man blinkande lampor.

Hur löser man då problemet?

Gäller det 12V skaffar man en transformator som är gjord att öppna på en mycket låg last. Vi har en Elektronisk transformator 0-70W som fungerar utmärkt för LED-lampor.

Om problemet gäller en dimmer rekommenderar vi Eltako dosdimmer som monteras bakom knappen i en vanlig strömbrytare. Det är den dimmer som visat sig fungera bäst för de flesta LED-lampor. Kontrollera informationen på tillverkarens eller återförsäljarens hemsida om vilka dimmers som passar ihop med LED-lamporna.

Elektronisk transformator 12V AC 0-70W IP20

Effekt: 0-70 W, Spänning in: 230 V (+/- 10%) 50 Hz, Spänning ut: 11,5 V AC, Ström in: 0,35 A, Ström ut: 6,5 A, Effektfaktor: 0,99, Arbetsområde: 0-40°C, Vikt: 115 g, Mått: 118 x 36,5 x 29,5 mm, EAN: 5906160700017

249:-

Elektronisk transformator 12V AC 0-105W IP20

Effekt: 0-105 W, Spänning in: 230 V (+/- 10%) 50 Hz, Spänning ut: 11,5 V AC, Ström in: 0,48 A, Ström ut: 9,8 A, Effektfaktor: 0,99, Arbetsområde: 0-40°C, Vikt: 115 g, Mått: 118 x 36,5 x 29,5 mm

340:-

Dela