access_time 2017-01-26 label produktnyheter
Dimbara vägglampor från Markslöjd

Dimbara vägglampor från Markslöjd

Det har funnits en period där man fått välja på att ha en halogenlampa i den dimbara väggarmaturen eller helt en armatur utan dimmer för att kunna få en ljuskälla som inte blir allt för varm. Nu har vi lösningen på dessa problem med en kombination armaturer och en LED-lampa som passar ihop!


Dimbara LED-lampor är något bra men har visat sig vara lite komplicerat då det ställer krav på att dimmer och ljuskälla ska passa ihop tillsammans. En felaktig kombination har kunnat innebära problem med flimmer, oljud och att lampa och dimmer gått sönder. Man har också tidigare varit begränsad till dimmers som installeras av en elektriker som en del av den fasta elinstallationen i hemmet. Nu börjar detta problem rätta till sig och vi är glada över att kunna erbjuda allt fler dimbara LED-lampor där allt bara fungerar. 


Dimbara vägglampor från Markslöjd


Vi har försiktigt börjat testa några modeller med dimmer tillsammans med LED-lampor och glädjer oss över att det fungerar nu. Man måste dock välja rätt armatur och rätt ljuskälla för bästa resultat.

Vi har börjat med LED-lampor för läslampor där man ofta vill kunna reglera ljuset för det optimala ljuset. Till läslampor tycker vi att man med fördel väljer ett något vitare ljus än glödljusfärgen och mer satsar på den färg som halogenlampan har. Det ger bättre kontraster vid läsningen och gör det lättare även för oss som ser lite sämre att se vad vi läser.

Vägglampan Ciro finns i två utföranden. Ett med en klassisk väggmontering och en med en flexibel arm. 

Passande dimbar LED-lampa

Det har visat sig att LED-lampan från Energizer passar särskilt väl tillsammans med armaturerna från Markslöjd. Vi har därför valt att rekommendera den som ett passande tillbehör till de dimbara armaturerna. Man kan reglera ljuset från ganska svagt ända upp till fullt ljus. Ljuset är rätt starkt i högsta läget och matchar nästan en 50W halogenlampa. En skillnad i teknik på LED-lampan från Energizer är att den är dimbar med framkantsdimmer, vilket är den typ av dimmer som sitter i armaturerna från Markslöjd. De flesta andra LED-lampor fungerar tillsammans med bakkantsdimmers, vilket gör att det inte fungerar.

Den riktigt stora fördelen med att du nu kan välja en LED-lampa till de dimbara armaturerna är att risken att bränna sig på lampan helt försvinner. Med en halogenlampa på 35W bränner man sig om man tar på ljuskälla eller armatur då halogenlampan blir närmare 200 grader varm. Det gör att man nu kan använda dessa dimbara vägglampor även i barnens rum.

Fördelar med LED-lampor 

En LED-lampa är en typ av ljuskälla som inte blir lika varm som en vanlig glödlampa eller halogenlampa. Den innehåller heller inget miljöfarligt kvicksilver. Lampan tänds direkt när man slår på strömbrytaren med fullt ljus. LED-lampor är mycket energieffektiva och i artikeln ovan har vi ett exempel med en LED-lampa som har en effekt på 5,5W som kan användas som en 50W halogenlampa. Just i armaturer som man tänder och släcker på en strömbrytare på själva armaturen slipper man framför allt att bränna sig på lampan om man skulle råka nudda i den. 

Dela