Bloggen full med fakta

Under faktasektionen skriver vi texter kring sådant som kan vara bra att veta och tekniken och användningen av belysningsprodukter. 


image

Om strålkastare

2020-01-28

Vad menar vi när vi säker en LED strålkastare? Här här lite sådant som kan vara bra att veta om strålkastare och en liten jämförelse mellan den tidgiare så vanliga halogenljuslampan i strålkastaren som nu nästan helt ersatts av LED.

image

Montera en DCL-kontakt på en lampkabel

2019-08-13

Sedan en tid tillbaka finns det regler som säger att alla nybyggnationer ska ha den nya typen av lamppropp som är standardiserad inom EU. Kontakten heter DCL och har snabbt blivit en av våra mest populära produkter. Här är en instruktion om hur man gör för att montera en DCL-kontakt på en kabel.

image

Så fungerar en värmedriven kaminfläkt

2018-05-25

En av våra mest populära produkter är kaminfläktar som man ställer på en kamin som sedan börjar sprida värmen med elström som genereras från värmen från kaminen. Se filmen som visar hur det fungerar. 

image

Välj rätt sensorlampa med ljussensor

2018-01-13

För att göra det här med att tända och släcka lampor bekvämt för dig och för att göra det svårt för en tjuv att veta om du verkligen är bortrest eller hemma har LED-lampor med ljussensor blivit allt mer populära. Här finns det några saker att tänka på när du ska välja ljuskälla. 

image

Använd LED-lampa som 60W glödljus, våra favoriter

2018-01-04 De flesta som testat att köpa ljuskällor har lärt sig att man inte längre kan köpa en ljuskälla med en effekt på 60W, utan får hitta alternativ där man letar efter hur mycket ljus den ska ge på ett annat sätt. Det vi försöker lära ut är att titta efter ljusflödet i lumen och för att hitta något som kan användas som 60W glödljus behöver man uppnå ett ljusflöde på upp emot 800 lumen, vilket på förpackningen står som 800lm. Men det finns mer…

image

Välj rätt topplampa till ljusstaken

2017-11-14

Det är dags att plocka fram ljusstakarna från sin förvaring och allt för många upptäcker att ljusstaken är mörk när det är dags att tända den. Här kommer några tips om hur du kan tänka när du ska välja ljuskälla till din elektriska ljusstake. 

image

Om ljusflöde i lumen när du kan glödlampornas effekt i Watt

2017-10-10 Ljusflöde är det man använder för att ange hur mycket ljus en ljuskälla, ja alltså lampa, avger i alla riktningar sammanlagt. Det är ett mått man använder för att det ska gå att jämföra olika ljuskällor oavsett vilken teknik som används. Ljusflödet mäts i Lumen, vilket skrivs som en siffra följt av bokstäverna lm.

image

Dekorationsljus, att inte bländas av ljuset

2017-03-06

Allt sedan den första glödlampan gav ifrån sig sitt bleka ljus har de som använt ljuset också blivit bländade. Hur funkar detta med de senaste LED-lamporna?

image

Toppförspeglade lampor

2016-05-16

Toppförspeglade lampor ser lite annorlunda ut jämfört med andra klotformade ljuskällor. De har i uppgift att skicka ljuset bakåt i stället för framåt.

image

Utfasning av glödlampan

2012-10-31 Det är dags för vår klassiska glödlampa att lämna stafettpinnen vidare till nyare tekniker. Sedan september 2009 har det inte längre gått att köpa matta glödlampor. Sedan september 2011 försvann möjligheten att köpa klara glödlampor med effekt på 60W eller högre. Lampan har varit med oss i över hundra år!

image

Vad händer när LED-lampor åldras?

Vi anger en förväntad livslängd på alla ljuskällor, men vad betyder det egentligen och vilka förutsättningar ska gälla för att lampan ska hålla så länge?

Vissa tillverkare anger att deras LED-lampor ska hålla i upp till 25 år då de är beräknade att hålla i 25000 timmar, men det är något vi med säkerhet vet inte stämmer. Den genomsnittlige lampan är tänd 1000 timmar per år eller 2,7 timmar per dygn. På ett år går det 8760 timmar.