Bloggen full med fakta

Under faktasektionen skriver vi texter kring sådant som kan vara bra att veta och tekniken och användningen av belysningsprodukter. 


Dekorationsljus, att inte bländas av ljuset

Allt sedan den första glödlampan gav ifrån sig sitt bleka ljus har de som använt ljuset också blivit bländade. Hur funkar detta med de senaste LED-lamporna?

image

Toppförspeglade lampor

Toppförspeglade lampor ser lite annorlunda ut jämfört med andra klotformade ljuskällor. De har i uppgift att skicka ljuset bakåt i stället för framåt.

image

Utfasning av glödlampan

Det är dags för vår klassiska glödlampa att lämna stafettpinnen vidare till nyare tekniker. Sedan september 2009 har det inte längre gått att köpa matta glödlampor. Sedan september 2011 försvann möjligheten att köpa klara glödlampor med effekt på 60W eller högre. Lampan har varit med oss i över hundra år!

image

Vad händer när LED-lampor åldras?

Vi anger en förväntad livslängd på alla ljuskällor, men vad betyder det egentligen och vilka förutsättningar ska gälla för att lampan ska hålla så länge?

Vissa tillverkare anger att deras LED-lampor ska hålla i upp till 25 år då de är beräknade att hålla i 25000 timmar, men det är något vi med säkerhet vet inte stämmer. Den genomsnittlige lampan är tänd 1000 timmar per år eller 2,7 timmar per dygn. På ett år går det 8760 timmar.