Inom tillverkningsindustrin, sjukvården, hantverkare och oss själva så har man ofta ett behov av att inte bara få det blå ljuset som LED-ficklampor ofta erbjuder. Man kan behöva se färger korrekt och här har vi varit lite utan produkter en längre tid sedan de senaste med glödlampor försvann från sortimentet hos leverantörerna.
Ficklampor från Nextorch
Vi letade länge och väl och efter mycket googlande och läsande på forum så fann vi till slut att det tydligen var ficklampor från Nextorch man ska ha. Dessa visar sig ha goda recensioner hos sina användare och många använder dem inom många olika industrier, även om de främst riktar sig till företag som arbetar med hälsa och omsorg där man behöver lysa på människor.
Vi har mailat och letat en hel den i området med olika tillverkare och det som gjorde oss extra glada med denna serie produkter är att den fanns i Lycksele, alltså med mått från oss i Norrbotten nästgårds med bara några kommuner mellan oss.
Efter att vi kommit i kontakt med leverantören tog vi fram en lista på de produkter som vi tror fungerar bäst för den svenska marknaden utifrån den typ av produkter som man efterfrågar hos oss och som vi säljer främst till företag och hälsocentraler. Då valde vi ut två huvudmodeller med totalt tre olika artiklar som du finner ovan.
Färgåtergivningen viktig
Inom hälsovården är det viktigt att kunna se färger och nyanser. Många av de ficklampor som finns idag har bara fokuserat på att få ut jättemycket ljus och inte på kvalitén på ljuset. Man har kunnat leta ekorrar i träd, men det har varit rakt omöjligt att få en bra ljuskägla som är homogen.
Bilden visar ficklampan K3L från Nextorch och exempel på ljuset
Färgåtergivningen mäter man i ett index Color Rendering Index, CRI eller Ra som talet är. En perfekt färgåtergivning har Ra 100. En okay färgåtergivning har Ra 80, vilket de flesta LED-lampor uppnår. Dessa ficklampor har ett Ra på minst 95. Många andra ficklampor ligger på ett Ra på under 70.
Om man har ett lägre färgåtergivningstal så återges inte alla färger korrekt. Det kan vara så att vissa färger i vissa områden återges bättre än andra, så att det på det hela taget blir skevt i det man ser i ljuset av en ficklampa jämfört med om man tittat på det i dagsljus.
Färgtemperaturens betydelse
Färgtemperaturen styr färgen på ljuset. Man pratar ofta om varmvitt ljus som det ljus man använder inomhus från belysning och det kallvita ljuset är färgen på ljuset utomhus. Då ficklampor ofta används i miljöer utomhus har det därför fallit sig naturligt att ficklampor har den kallvita ljusfärgen.
Man mäter färgtemperatur i grader Kelvin, förkortas K. För varmvitt ljus handlar det om färgen som en svart tråd får när den upphettas till den temperaturen. Temperaturen för en vanlig glödlampa ligger på 2700K och det är det som är den varmvita färgen.
När det gäller det kallvita ljuset så skulle man inte kunna hetta upp denna tråd så mycket mer och man utgår då i stället från en vit färg för skalor på 5000K och uppåt. Det innebär att gränsen mellan varmt ljus och vitt ljus går just vid 5000K. För att ha en referens med vad det kallvita ljuset innebär så kan man säga att en molnig dag är färgen ute ca 6500K som färgtemperatur. En fotoblixt är oftast 6000K.
Den vita färgen upplevs som mer stickig inomhus, men kan ofta vara bra att ha för att kunna lysa upp med dagsljusfärgen.
Vi har därför valt både alternativet med den varmvita färgen och det gula ljuset samt ett vitare alternativ.
Det kommer mer
I vår jakt efter riktigt bra ficklampor så träffade vi på även andra grymt bra produkter, bland annat från Kanadeniska Armytek och dessa kommer in på lager inom kort.