access_time 2016-02-04 label arkiv
LED-lampor och flimmer

LED-lampor och flimmer

Den senaste tiden har media uppmärksammat ett problem som vi som jobbat med LED-lampor under lång tid känt till och som vi utövat påtryckningar mot våra leverantörer och tillverkare att ta tag i. Det handlar om problemet med flimmer från LED-lampor som kan orsaka huvudvärk och en rad andra lite abstrakta problem. Man skriver i media att problemet är stort och utbrett. Så här ser vi på saken.


Vi brukar säga att en LED-lampa egentligen har mer gemensamt med en transistorradio än en glödlampa. Det är en elektrisk apparat som innehåller flera elektriska komponenter som samverkar med olika möjligheter och begränsningar. LED står som bekant för Light Emitting Diode, vilket är en elektronisk halvledare som leder ström bara åt ena hållet. 

I våra vägguttag kommer elströmmen som växelström. Det betyder att strömmen byter riktning 50 gånger varje sekund. Spänningen är 230V och frekvensen är 50Hz. 

För att kunna använda växelström i dioder behöver man göra två saker. Dels ta ner spänningen till något som passar lysdioderna och dels se till att skicka strömmen i rätt riktning. För att göra det här behövs några olika elektroniska komponenter. 

I enklare konstruktioner låter man helt enkelt lamporna tändas och släckas i takt med strömmen. Detta är något som är särskilt märkbart på dimbara LED-lampor där man på de lägre nivåerna ibland kan se ett flimmer med blotta ögat.

På bilden syns baksidan på en av de LED-lampor vi köper in från en av våra svenska leverantörer som är avsedd för att ersätta halogenlampor som drivs på 12V med växelström (eller likström). 

Många har valt att inte jobba med lika hög kvalité på sina komponenter, vilket självklart kommer göra att det blir skillnad på upplevelsen av ljuset. 

En sak som gör att denna LED-lampa skiljer sig mycket från andra liknande produkter med enklare elektronik är att den kan lagra strömmen från den våg som kommer och se till att potionera ut den under tiden när det inte kommer nog hög spänning för att driva dioderna. 

Vad gör pålyset.se åt detta

Vi kontrollerar alla de lampor vi köper in och säljer för att se ungefär hur mycket flimmer de avger. Om de avger mycket flimmer brukar vi kontakta leverantören för att göra dem uppmärksamma på problemet. Många gånger ser man positivt på att vi som kund återkopplar med problemen och i vissa fall har vi fått tillverkare att se över elektroniken i sina produkter.

I vår butik är vi noga med att alltid fråga efter hur en lampa ska användas för att veta hur stor tid användaren av lampan kommer att vistas i ljuset från LED-lampan. Om man har tänkt använda den på en plats där man vistas  många timmar kommer vi väga in hur mycket flimmer en lampa har vid normal användning i vår rekommendation. Då vi testat alla produkter vi säljer har vi också kännedom om vilka lampor som är bättre och vilka som är sämre. 

På nätet har vi inte velat göra denna information så supertydlig av hänsyn till tillverkare och leverantörer, men kommer nu att börja märka upp de produkter som vi vet har låga nivåer av flimmer. 

Problemet återfinns oftare på dimbara LED-lampor och därför har vi valt att inte ha ett så brett sortiment av dimbara produkter. 

Hur påverkas man av flimmer

Ända sedan bildskärmarnas och lysrörens tid har vi varit utsatta för flimmer. De första dataterminalerna var hemska och nästan alla som någon gång arbetat med en sådan dataskärm har upplevt de klassiska problemen med koncentrationssvårigheter, huvudvärk, ögonproblem, oro m.m. Man har ännu inte bedrivit så mycket forskning att man kunnat dra slutsatser av detta.

Vilka LED-lampor ska man välja

Priset är inte det enda som avgör hur bra en LED-lampa är. Det är tekniken som sitter på insidan som är avgörande. Genom att välja välkända varumärken och de lite dyrare produkterna så kan man känna sig ganska säker på att få bra produkter. Att välja produkter från Osram gör att man får betydligt bättre grejor än när man väljer någon av de billigare alternativen från no-name-importörer eller sådant som kostar kring femtiolappen. När någon frågar efter LED-lampor med låga flimmernivåer brukar vi rekommendera just Osram. Se några exempel nedan.

Hur kan man testa hemma?

Det finns ett enkelt trick för att se hur mycket flimmer du får från en lampa. Använd kameran på mobiltelefonen och ha den på när du för den mot lampan. Om du ser att det uppträder breda svarta ränder i bilden så finns det ett flimmer. 

Nu är det inte så att bara för att du får in svarta ränder betyder att det är skadligt, men det kan vara en bra idé att jämföra hur en glödlampa ser ut jämfört med en LED-lampa. Glödlampan kommer ju också att växla i styrka när den är tänd i takt med strömmen, men tack vare att den har en glödtråd som är varm så hinner den inte svalna mellan pulserna. 

Om du är osäker på en lampa, fråga oss gärna så försöker vi hjälpa till att svara på hur lämplig en lampa är till ett visst användningsområde. 

 

Osram LED Star normalform 8W 806lm 2700K E27

LED-lampa från Osram på 8W med ljusflödet 806 lumen vilket kan användas som 60W glödljus. Färgen på ljuset är glödljusfärgen 2700K. Livslängden är cirka 15000 timmar och garantitiden är 3 år. Höjden är 110 mm och diametern 60 mm. Sockel E27. Ej dimbar.

69:-

 

Osram LED Star normalform 6W 470lm 2700K E27

LED-lampa från Osram på 6W med ljusflödet 470 lumen vilket kan användas som 40W glödljus. Färgen på ljuset är glödljusfärgen 2700K. Livslängden är cirka 15000 timmar och garantitiden är 3 år. Höjden är 95 mm och diametern 60 mm. Sockel E27. Ej dimbar.

79:-

 

Osram LED Star litet klot 6W 470lm 2700K E14

Osrams LED-lampa litet klot från serien Star på 6W med ljusflödet 470 lumen som kan användas som 40W glödljus. Färgen på ljuset är glödljusfärgen 2700K. Livslängden är 20000 timmar. Relativt bred spridningsvinkel på cirka 150 grader. Sockel E14. Ej dimbar. Osram har 3 års garanti på denna LED-lampa.

89:-

 

Osram LED litet klot 3,6W 2700K 250lm E14

Osrams LED klotlampa på 4W med ljusflödet 250 lumen och ljusfärgen 2700K som kan användas som 25W glödljus. Spridningsvinkeln är 150 grader vilket är en standardspridning på LED-lampor. Sockeln är den lilla skruvsockeln E14 för 230V. Ej dimbar. Garanti 3 år.

89:-


Dela