access_time 2016-03-09 label arkiv

Ljusflöde och spridning

När det är dags att köpa ljuskälla är det ljusflödet i Lumen man ska hålla koll på för att veta hur mycket ljus som avges från lampan. Det finns några enkla sätt att hålla reda på ungefär vilka nivåer som gäller om man vill ersätta glödljus, men det går inte riktigt att göra översättningen rakt av.

Ljusflödet i Lumen anger hur mycket ljus som flödar från en ljuskälla i alla dess riktningar totalt.

Rundstrålande

En glödlampa är per definition rundstrålande, då glödtråden avger ljuset i alla riktningar. För att rikta ljuset i en glödlampa eller halogenlampa används t.ex. en inbyggd reflektor som t.ex. i spotlights för 230V GU10/PAR16 eller spotlights för 12V GU5.3/MR16.

Rundstrålande LED-lampor

En ljuskälla med lysdioder behöver optik för att kunna sprida ljuset i olika riktningar, då själva dioden sitter på ett litet kretskort och bara lyser i en smal riktning. På själva dioden monterar man därför ett sorts silikonskal som dels färgar ljuset och dels sprider det. Hur man sedan i lampan sprider ljuset beror på hur många dioder man använder, hur de är placerade samt vilken sorts "glas" man använder som sprider ljuset genom att det blir upplyst.


I päronlampan ovan ser man att man använt dioder runt om för att få spridning runt om hela lampan. Då kommer ljusflödet att vara ungefär lika runt om hela lampan och den blir nästan lika rundstrålande som en glödlampa.

I många andra lampor har man valt att montera dioderna i bottnen av lampan och låta ljuset spridas tack vare det mjölkfärgade glaset som då blir upplyst och sprider ljuset i fler riktningar. Dessa lampor kommer då att ha ett ljusflöde som har ett fokus nedåt även om ljus sprids i alla riktningar.

LED-spotlights

I en spotlight som t.ex. denna Verbatim 6W för 12V GU5.3 syns att man har tre dioder och monterat en optik ovanpå dioden för att få en spridning på så smalt som 25°, vilket man vill ha i en spotlight. Denna Verbatim har ett ljusflöde på 220 Lumen och kommer ett lysa väldigt intensivt i den punkten även om 220 Lumen i en rundstrålande ljuskälla knappt skulle motsvara en 25W glödlampa. I detta sammanhang upplevs lampan ungefär som en 35W halogenlampa, vilket skulle vara närmare 45W ljus från en vanlig glödlampa, då halogen lyser ca 30% mer än glödljus.

Nivåer i Lumen

Vår referensram ligger rätt hårt knuten mot glödlampans Watt och det kommer att ta väldigt lång tid innan vi lärt oss relatera till något annat. På grund av vad jag försökte beskriva ovan, så är ljusflödet och hur mycket lampan lyser beroende på dess spridning, vilket gör att man kan använda en rätt enkel tabell som är ungefär glödljus-Watt multiplicerat med 10.

Detta gäller för produkter som är rundstrålande, eller i alla fall inte spotlights.

  • 100 lumen: Trivselbelysning som inte behöver bidra till allmänbelysningen, t.ex. fönsterlampor, lampor. Används där du skulle använt en 15W glödlampa.
  • 200 lumen: Där man behöver något kraftigare ljus som t.ex. i en sänglampa, i en armatur på väggen i hallen eller där du har flera ljuskällor i en armatur i taket. Används där du tidigare använt 25W glödljus.
  • 400 lumen: När du behöver ett kraftigare ljus som i köket, i taklampor där det finns flera ljuskällor i rummet som bidrar till belysningen. Används där du tidigare använt 40W glödljus.
  • 700 lumen: När en ljuskälla ska lysa upp ett helt rum eller där varje ljuskälla ska avge mycket kraftigt ljus och där du tidigare använde 60W glödljus.

Ta dessa som riktlinjer och prova dig fram! Vi har gjort vårt bästa för att välja ut några riktigt bra produkter att trivas med.

Fråga oss gärna om du känner dig osäker.

Dela