access_time 2020-11-30
Möt våra LED-topplampor till ljusstaken

Möt våra LED-topplampor till ljusstaken

Här får du träffa våra vanligaste topplampor LED som kan användas i stället för vanliga glödlampor i ljusstaken. Du får en längre livslängd och enligt vad vi anser även ett väldigt trivsamt ljus.

Det finns många olika topplampor att välja på och om du väl lyckats räkna ut vilken spänning du ska ha, då ska du även välja vilken utformning du ska ha. I butiken har vi i år valt att ha alla topplampor bakom disk, då det även med LED knappast går att välja fel, så finns det just den där fingertoppskänslan som får ljusstaken att komma till sin rätt. Här kommer en presentation av några av våra LED-lampor. 

Att byta till LED-lampor i ljusstaken

Man skulle kunna tro att i år, 2020, skulle vi bara sälja LED-lampor till ljusstakar, men faktum är att vi säljer väldigt många vanliga glödlampor för att man gärna vill ha det skenet man varit van med sedan den första elektriska ljusstake man kopplat till advent och jul. 

Om du tillhör dem som kanske vill slippa att byta lampor varje år eller felsöka ljusstaken i flera timmar innan du räknar ut vilket sorts ljus det ska vara och att affären alltid är stängd när man ska plocka fram julgrejorna, då kanske LED kan vara något för dig. 

  • LED fungerar till de ljusstakar som ansluts direkt i stickkontakten utan transformator
  • LED fungerar till de ljusstakar som har transformator på 24V AC, alltså de "tunga" transformatorerna
  • LED fungerar ofta till de ljusstakar som har transformator på 12V AC.
  • Om din transformator är 6V eller 9V, då får du hålla hårt i dina gamla glödlampor
  • Om din transformator är DC, alltså likström så fungerar inte dessa LED-lampor

Det som kan vara värt att veta också är att en LED-lampa förbrukar mycket mindre energi än en glödlampa. Det gör också att strömmen är lägre och att det blir ännu viktigare att lamporna får kontakt med blecken i ljusen på sidan och undertill. Därför kan en ljusstake fungera perfekt med glödlampor men inte starta alls med LED-lampor. 

Klassikern Star Trading 300-95

Här är vår toppsäljare som varit med oss i några år. Det är två lysdioder ovanpå varandra inne i glaset och den lyser med ett ljussken som är kanske något svagare än en vanlig glödlampa. Det som är bra med denna är att den fungerar för ljusstakar och ljusslingor med 4-25 ljus eller spänningar på 10-55V växelström, AC. Många ljusstakar med transformator har en spänning på 24V och här funkar dessa. 

Utmanaren med gulare och kraftigare ljus Star Trading 300-75

Här är en riktigt intressant utmanare som topplampa. Det är en LED-lampa med den nya typen av lysdioder av filamenttyp. Effekten är bara på 0,1W och ljusflödet på 3 lumen. När man jämför dessa lampor med den klassiska modellen väljer de flesta denna modell när man vill ha en klassisk topplampa även om den är några kronor dyrare. Ljuset upplevs som lite gulare. Modellen fungerar för spänningar 14-55V AC. Det gör att man får se upp och kolla spänningen om man har transformator så att det är en 24V transformator och inte en 12V transformator. För ljusstakar man kopplar direkt i vägguttaget fungerar denna så länge ljusstaken har 4-16 ljus. 

Den klara LED-lampan som inte lyser så mycket Star Trading 300-01

Denna klara LED-lampa kommer från den första generationens LED-lampor med bara en diod och ett rätt svagt ljus. Den gör sig bäst just när man vill ha den klara lampan och vill ha ett något vitare och svagare ljus. Fungerar för alla typer av ljusstakar med 4-25 ljus och spänningar 10-55V AC. Den här har hängt med oss sedan 2012 vilket gör att det finns en del som talar för att den kommer ersättas med nyare teknik.

Klar LED-lampa med filamentteknik Star Trading 300-20

Vi fick denna modell under 2019 och den började lite långsamt sälja för att i år helt fullständigt bli en av de stora favoriterna. Man har ett klart sken som lyser lite åt det gula hållet. Den har ett klart glas och lampan lyser upp rundstrålande på ett vackert sätt som får många ljusstakar att komma till sin rätt. Kan nog själv anse att den nästan blir bättre i ljuset än en vanlig glödlampa. 

Större glaslampa för de stora ljusstakarna Star Trading 300-11

När du har en större ljusstake eller en med inte så många ljus som har transformator är nog detta en lampa du ska överväga. Ljuset är av lyktmodell fast i ljusstaksformat där den är bredare i överkanten än i underkanten. Den passar för spänningar 23-55V vilket precis tar den över gränsen för att fungera med transformatorer. Passar från 5-10 ljus. Effekten är 4W och ljusflödet 5 lumen, så det gör den till den kraftigaste av alla våra topplampor. Den säljs i 2-pack. 

Frostat glas, romance, Star Trading 301-90

Här hittar vi en klassiker som också varit med oss i många år. Det är en frostad lampa som också kallas för Romance som har frostat glas och en lite blygsam effekt på 0,2W med de traiditionella lysdioderna. Det är en av våra absoluta toppsäljare, även om egentligen alla egentligen är sådana vi säljer bra av. Fungerar för de flesta ljusstakar tack vare spänningen 10-55V som innefattar även transformatorer på 12V och 24V. 

Du väljer vad som passar bäst

Valet av topplampa om du inte skulle gå på det säkra kortet med glödlampor är upp till dig beroende på vad slags resultat du vill uppnå. De tre typerna med vanlig topplampa, klar lampa eller romance är vad du har att välja bland. 

 

Dela