access_time 2017-10-11 label fakta

Välj rätt ljusflöde i lumen om du kan glödlampornas effekt i Watt hos pålyset.se

Ljusflöde är det man använder för att ange hur mycket ljus en ljuskälla, ja alltså lampa, avger i alla riktningar sammanlagt. Det är ett mått man använder för att det ska gå att jämföra olika ljuskällor oavsett vilken teknik som används. Ljusflödet mäts i Lumen, vilket skrivs som en siffra följt av bokstäverna lm.

Se filmen om hur du väljer rätt ljusflöde här

Varför ljusflöde i Lumen?

När du köper ljuskälla har EU, på samma sätt som man bestämt att gurkor ska vara raka och hur stora ägg hönsen får värpa, bestämt att det ska så hur många Lumen en ljuskälla avger. För oss som säljer lampor och dig som köper lampor är det väldigt bra. Då går det nämligen att jämföra glödlampor med LED-lampor, lysrör och andra typer av ljuskällor.

Vi som vuxit upp med glödlampan har på ett naturligt sätt lärt oss känna igen hur mycket en glödlampa lyser baserat på hur stor effekt den har, alltså hur många Watt den använder. De flesta har då en uppfattning om hur mycket en lampa lyser i nivåerna 15W, 25W, 40W och 60W.

Mer energisnåla ljuskällor, lägre effekt till samma ljusflöde

Allt eftersom det kommer nya typer av ljuskällor och tekniken förbättras förbrukar dessa ljuskällor allt mindre energi. Man kan då inte längre använda effekten i Watt för att ange hur mycket ljus man får, även om man gjorde ett försök med det under några år med lågenergilamporna med översättningstabeller för hur många Watt en lågenergilampa motsvarar som glödlampan.

Ljusflödet i lumen är inget naturligt för oss som vi har en uppfattning om och därför behöver vi något som kan hjälpa oss att komma ihåg de nya nivåerna. Vi brukar tipsa om att ta 10 gånger effekten i Watt som den glödlampa du skulle valt och då hamnar du ungefär rätt i nivå, dvs ska du ha en ljuskälla som lyser som en 25W glödlampa ska du välja en ljuskälla som har ett ljusflöde på ungefär 250 lumen.

Det är inte så att man måste vara helt exakt i valet och en ljuskälla på 200 lumen kommer ändå lysa ungefär lika mycket som en ljuskälla på 220 eller för den delen 300 lumen.

Det är hur lite energi en ljuskälla använder som avgör när de gamla glödtrådsljuskällorna ska fasas ut. En glödlampa ger ungefär ett ljusflöde på 10 lumen per tillförd Watt energi medan en LED-lampa nu, 2017, ofta kan ge upp till 100 lumen per tillförd Watt energi. För några år sedan var den siffran nere på 50 lumen per Watt. Det är alltså den snabba teknikutvecklingen som gör att vi får lära oss relatera till ljusflödet i Lumen och lägga Watten bakom oss.

Snabbguide till ljusflöde om du kan effekt i Watt

Om du ändå vill ha några hållpunkter från oss på de vanliga ljuskällorna kommer här några värden att titta efter:
  • 15W glödljus, välj en ljuskälla på under 150 lumen
  • 25W glödljus, välj en ljuskälla på ungefär 250 lumen
  • 40W glödljus, välj en ljuskälla på en bit över 400 lumen
  • 60W glödljus, välj en ljuskälla med ett ljusflöde på över 800 lumen
Nu finns det andra saker som också spelar in i valet av ljuskälla, vilket vi kommer fortsätta prata om i nästa film.

Välkommen in till oss pålyset.se på nätet eller i vår butik.


Dela