access_time 2018-01-11 label nyheter

Vi ger gåva till Friends från försäljning av påsar i butiken hos pålyset.se

Som ett led i tankarna kring en bättre mijö och att minska nedskräpningen i naturen har vi försökt att minska ner på antalet påsar som vi ger bort i butiken. Vi har ersatt plastpåsarna med papperspåsar av nedbrytningsbart material. För att göra situationen ännu bättre har vi sedan den 1:a december börjat skänka alla intäkter från försäljningen av påsar till välgörenhet som går till ungdomar som behöver det. 


Plastpåsar inte bra för miljön

En plastpåse kan ligga ute i naturen i 40 år innan den är nedbruten. Under denna tid finns risk att djur gör sig illa på skräpet som ligger i naturen eller i havet. Detta vill vi så klart inte vara en bidragande orsak till och bestämde oss för att göra något åt detta.

Länge letade vi efter papperspåsar som ett alternativ, men upptäckte till vår förfäran att många påsar av papper också tar flera år innan de bryts ner i naturen.

Nu har vi hittat en modell påsar som vi trivs med och som likt kompostpåsar i papper bryts ner på några månader om de hamnar i naturen, men vi vill såklart att man lämnar in påsar man inte använt till återvinning på rätt sätt enligt anvisningar hos din kommun.

Vi skänker bort intäkterna från försäljning av papperspåsar

För att vi inte ska behöva skämmas för att ta betalt för påsarna bestämde vi också att all försäljning av påsar ska gå till något syfte och då valde vi ut att pengarna ska gå till barn och ungdomar som behöver det, till organisationen Friends. 

Nu har vi betalt in summan från försäljningen i december och den blev lite blygsam 160kr. Detta beror på att vi inte varit tillräckligt duktiga på att ta betalt för påsarna och har tagit tag i rutinerna för att göra bättre ifrån oss under 2018. 

Vi hoppas att fler följer vårt exempel och tar betalt för påsarna för att minska behovet av påsar och för dem som ändå behöver påsar, se till att ge bort intäkterna eller i alla fall en summa per såld påse till dem som behöver detta.

Dela