access_time 2017-01-27 label livet-palyset
Välj rätt ljus i köket

Välj rätt ljus i köket

Att välja rätt ljuskälla till sitt kök är inte så lätt som man kan tro, det perfekta ljuset existerar om än det kan kännas hopplöst ibland.

Rätt ljuskälla i köket är svårt att få till ibland och vi har alla stirrat på raden av LED-lampor i butiken och funderat varför det finns så många att välja på. Det är väl bara ta den billigaste som är ungefär som en 60w glödljus och så blir det nog bra, eller? Nej handen på hjärtat, det blir sällan bra då.
Det man ska fundera på är var ska lampan sitta? Över köksbordet? Spisfläkten? Diskbänken? Taket?
Vad ska jag kunna göra? Laga mat? Diska? Läsa tidningen? Lösa korsord?

Köksbordet

Vi börjar med köksbordet, om armaturen sitter lågt ner och man ser ljuskällan så vill man ju inte bli bländad och då är Osrams LED-lampor i Star serien att föredra då den har en bra färgåtergivning och trycker ljuset mer nedåt istället för åt sidorna vilket gör att man får bra mat/läs/pysselljus utan att bli bländad. Tex Osram LED Star 8w 806lm artnr 313827 den kan användas som en 60w glödljus (vanlig glödlampa). 

Vampyrbelysning

Är man lite ljuskänslig på morgonen och väser som en vampyr åt solljus eller vilket starkt ljus som helst innan första koppen kaffe står på bordet så väljer man Philips LED normalform 8W 806lm 3-segs klickdimmer artnr 821270 till sin Lilly takarmatur från Eklunds Metall. En fantastisk ljuskälla för morgontrötta säljare, scene switch har tre ljuslägen som alla har varsin ljustemperatur med start på 8w 2700k (som är det som kallas varmvitt sken) 5w 2500k och behagliga 2w 2200k som ger en perfekt morgonbelysning att vakna till. Den kommer dessutom ihåg i vilket läge man stängde av den sist och man får samma ljusfärg när man slår på den nästa gång. Klick, klick, klick underbart…

Matlagning

Ytorna där man lagar mat vill man gärna ha ett lite vitare ljus så man ser vad man gör och maten får rätt färg, ett gult sken gör att maten ser ganska tråkig ut och färgerna inte riktigt ser ut som dom borde, lite dassiga.

Vi kan ta ett exempel: en anställd säljare (som borde veta bättre) hade ett trasigt kompaktlysrör i köksfläkten och ides inte gå in på lagret och hämta ett i rätt ljustemperatur (för hur skillnad är det egentligen?) Det blev inte ett strålande resultat som ni ser själva på bilden. Så var inte rädda för att välja ett vitare ljus till köket, vi tycker att det bör stå 840 eller cool white på lysrören till köksbänken. Kompaktlysrör är vanliga i köksfläktar och där bör man välja ljustemperatur 4000k annars får man det gula ljuset som på bilden

Gult ljus över spisen (2700k) och vitt över diskbänken (4000k) det är  varken vackert eller praktiskt med olika ljustemperaturer. Håll med om att det vitare ljuset är mycket trevligare att hacka grönsaker i. Glöm inte att byta glimtändare för det är något som man bör göra när man byter sina lysrör.

Allmänljus

I taket kan man välja olika armaturer för lite mer arbetsljus/städljus, många väljer lysrörsarmaturer tex 821440 från Gelia med HF-don vilket i praktiken betyder att den är ganska tyst och inte kräver glimtändare. Till denna passar två18w/840 lysrör med en vitare färg.

Även spotlights i olika former är praktiska i köket, Markslöjd har en modell som heter Hyssna och finns med 5 (821131) eller 3 (821130) spotlights som är lätt att hänga upp. Det följer med ljuskällor till dessa som har en färgtemperatur på 3000k och ett ljusflöde på 230lm men det går naturligtvis att köpa till andra om man vill ha en annan ljustemperatur.
Om du har dimmer till ditt kök se till att LED-lamporna är dimbara och att din dimmer är kompatibel med LED. Gamla dimmers är sällan det och då kan din ljuskälla gå sönder eller så fungerar den inte alls. Är du osäker så prata med en elektriker, vi har även dimmers som fungerar med LED tex 821515 från Startrading eller varför inte lyxa till det med lite produkter från Nexa om du måste byta och gör ditt hem lite smartare

/Ulrika

Dela