access_time 2018-05-26 label fakta

Så fungerar en kaminfläkt som drivs av värme hos pålyset.se

En av våra mest populära produkter är kaminfläktar som man ställer på en kamin som sedan börjar sprida värmen med elström som genereras från värmen från kaminen. Se filmen som visar hur det fungerar. 


Så här fungerar kaminfläkten

Vi har ett stort utbud av produkter för stuga och fritid i vår butik. En av de produkter som fungerar både i stuga och hemma är kaminfläkten som vi har i några olika utföranden. Det är en smart uppfinning som gör att du kan få värmen att spridas i rummet med hjälp av en fläkt som du ställer på kaminen.

I filmen visar vi hur det går till när värmen från en spisplatta, vi får inte elda i butiken, aktiverar bottenytan i fläkten så att den blir 50C varm och fläkten börjar snurra.

En kaminfläkt består av en bottendel i järn som värms upp av värmen från en värmekälla, en del som kan omvandla värme till elström och sedan en fläkt som drivs av elströmmen som genereras.

Man måste ställa fläkten ovanpå kaminen för att foten på fläkten ska bli tillräckligt varm. Den modellen som man ser på filmen börjar snurra redan från 50C. Övriga fläktar börjar snurra från strax över 60C. Fläktarna är värmetåliga och tål värme upp till 340C. 

För att det ska bli tillräckligt med värme behöver metallen i bottenytan ha direktkontakt med toppen på kaminen, vilket gör att det fungerar bra även på en täljstenskamin med t.ex. en spisplatta. Att bara ställa den på ett galler ovanpå spisen så att det är luftvärme som ska överföras i foten räcker inte riktigt till.

Olika modeller

Kaminfläkt Sunwind Neat 864 värmedriven
895:-

Vår senaste modell av kaminfläkt som kombinerar en fin design med hög kapacitet. Fläkten aktiveras redan från 50C och kan vid full effekt cirkulera 425 kubikmeter luft per timme. Den är 23 cm hög, 13 cm bred och 10,5 cm djup. Det finns en praktisk ögla i toppen på fläkten som gör att du med en krok kan lyfta undan den även när fläkten är varm. Fläkten kommer att fortsätta snurra så länge bottnen är varm även om själva brasan har slocknat. Fläkten har fyra blad, vilket gör den rätt tystgående. 

Kaminfläkt Airflow 908
995:-

Den ursprungliga modellen med två blad som aktiveras från cirka 65C värme i foten. Man ställer fläkten på kaminen som sedan aktiveras när den blir varm. De två bladen drivs lätt och går tyst. Man kan få fläkten att cirkulera 200 kubikmeter luft per timme. Den är smidig i storleken med en höjd på 21 cm, en bredd på 20 cm och ett djup på 12 cm. Det finns även på denna modell en bygel som gör att man kan flytta på fläkten med t.ex. en krok även när den är varm. 

Kaminfläkt Airflow 912 3 blad oscillerande
1355:-

En större modell med fyra blad som har en funktion där fläkten kan ställas i ett läge där den pendlar mellan sidorna och på det viset sprider den varma luften ännu bättre än någon av de andra modellerna. Med svängningsfunktionen aktiverad cirkulerar den upp till 500 kubikmeter luft per timme, vilket är dubbelt så mycket som med svängningsfunktionen avslagen. Denna fläkt blir lite högre för att ha plats för en rörlig fläktdel och har en höjd på 28 cm. Fläkten aktiveras och börjar sprida värme från cirka 65C temperatur. 

Vi kan produkter för stuga

Om du tycker att kaminfläktar verkar intressant ska du veta att vi har ett stort utbud av produkter för stuga och fritidsliv då vi är återförsäljare för Sunwind. Om du skulle vilja veta mer, kontakta oss gärna så berättar vi gärna mer.   


Dela