access_time 2016-03-10 label arkiv
Spotlights med GU10-sockel och bajonettfäste

Spotlights med GU10-sockel och bajonettfäste

Till våra vanliga socklar med skruvfattning får defintivt den allt mer populära sockel GU10 räknas. Det är en bajonettsockelfattning där det är 10 mm mellan mitten på stiften och där själva lampan låses fast med en skruvfattning.GU10 är en sockel för 230V lampor där man använder en sorts bajonettfattning för att lampan ska sitta låst när den sitter i sockeln Den är mycket populär i spotlights och med lampformen PAR16.

På G-socklar används just avståndet mellan centrum på de två stiften som siffran i namnet. När sockeln har ett U betyder det att lampan förutom stiften även har ett stöd, vilket för GU10 innebär att stiftet har en fot som hjälper till att låsa lampan.

När man ska montera loss en GU10-lampa är det inte helt ovanligt att det kärvar lite. den ska vridas åt vänster (motsols) tills det tar stopp, sedan kan man dra ut lampan. Om det kärvar får man lirka lite om stiften fastnat genom att vrida den fram och tillbaka tills den släpper.

PAR16 används för att beskriva karaktären på lampan och dess storlek. PAR står för "Parabolic Aluminiumized Reflector". Siffran anger diametern på lampan i åttondelar av en tum. PAR16 är alltså två tum bred, eller för oss mer känd som 51 mm.

Då lampan är gjord för att ha en egen reflektor med en spridningsvinkel på mellan 20 och 40 grader har man i LED-motsvarigheten ofta en optik framför dioderna för att ha lampor som kan ersätta dessa spridningsvinklar. Här är det ofta 25 eller 35 grader.

Dessa lampor är vanligast med halogen men det finns gott om ersättare med LED-teknik.

Här är några av våra dimbara produkter för GU10-sockeln.

Dela