access_time 2016-03-10 label arkiv
Test av G4 LED 1,8W och 2,4W

Test av G4 LED 1,8W och 2,4W

Att ersätta halogenljus med LED för spotlights med G4-sockeln är inte alltid så enkelt som att bara plocka ut halogenlampan och stoppa dit en LED-motsvarighet. Produkterna är relativt nya och ännu finns en del utveckling kvar att göra för att ersätta de kraftigare halogenlamporna.


I denna test har vi fokuserat på två av produkterna som direkt kan ersätta halogen i spotlights och vi har då en på 70 lumen som kan ersätta 5-10W halogen samt en på 100 lumen som kan ersätta 10-20W halogen.

Den riktigt stora skillnaden mellan halogenlamporna och LED-lamporna för G4 är livslängden. Halogenlamporna får man byta väldigt ofta och LED-lampan håller i många år.

Testade produkter:

 

 


LEDsystem Spot LED 1,8W dimbar G4

Storlek och färg

Man har ansträngt sig för att se till att de platta diodlamporna har ungefär samma storlek som motsvarande halogenlampa. Man har även försökt få ljuset att vara så likt det ljus konsumenterna vill ha i färgen. Det betyder att ljuset är något varmare i färgen än motsvarande halogenlampa och ligger på ungefär 2700K på LED-lampan i stället för 3000K för halogen, vilket ungefär motsvarar färgen för glödljus.

Ljusets spridning

En halogenlampa har nytta av reflektorn i armaturen för att sprida ljuset i en viss vinkel och ge det en "skjuts" för att räcka längre genom att koncentrera ljusstrålarna. När man ersätter med LED används inte reflektorn utan ljusets sprids enligt diodernas villkor, vilket för dessa dioder är cirka 120°. Det gör att ljusbilden från lampan blir bredare med LED och att ljuset då heller inte räcker riktigt lika långt.

Prickigt ljus

En av de saker som många anmärker på är att man i stället för en ljuspunkt får flera prickar med ljus i LED-lamporna. Det är något man bara upplever om man tittar in i ljuskällan, det har ingen betydelse för hur man uppfattar ljuset. I många andra ljuskällor har man möjlighet att lägga på en lins ovanpå dioderna, men det utrymmet finns inte i dessa små diodlampor.

Om man har ett frostat glas upplevs inte prickarna så tydliga som om man har ett klart glas.

Upplevelsen

Totalupplevelsen är att man får ett varmare ljus som sprider sig något bredare än halogen. Ljuset räcker inte riktigt lika långt som halogen med reflektor och därför finns rekommendationen 5-10W på den med 8 dioder och 10-20W på den med 12 dioder. Vi har med lyckat resultat testat själv och via återkoppling från kunder för båda produkterna i badrum, över arbetsbänk i köket, i husvagn, i husbil, i båt, i möbler och där man använder armaturen för att bidra till allmänbelysningen.

Vi har också fått återkopplingen att produkterna inte fungerar så bra där man behöver ersätta en 20W eller kraftigare lampa och behöver ett ljus som räcker långt. Till dessa ändamål håller vi just nu på att utvärdera fler produkter.

Eftersom färgen skiljer sig något mot halogen kan det vara lämpligt att ersätta alla lampor med LED-lampor i samma armatur på en gång.

Tänk däremot på att eftersom LED-lamporna drar så mycket mindre ström än halogenlamporna kan det behövas en transformator som öppnar redan från 1W i stället för dem som är avsedda för halogen som ofta öppnar först efter 20W. (Se artikel om blinkande LED-lampor).

Ersätta halogenlampor

Om du ska ersätta en halogenlampa över en köksbänk eller i badrumsmöbeln där det är ett kort avstånd mellan ljuskällan och den yta som ska belysas kommer lampan med 8 dioder kunna ersätta 10W och den med 12 dioder ersätta 20W.

Är det däremot ett avstånd på mer än 1 m gäller i stället siffrorna att den med 8 dioder ersätter ungefär 5W glödljus och den med 12 dioder kan ersätta 10W.

Något som är viktigt med LED är att det måste finnas möjlighet för luften att cirkulera. Det handlar om en del elektronik som ska driva dioderna och elektronik är känslig för värme. Trots liten effekt på cirka 2W utvecklas ändå lite värme som behöver kunna ventileras bort genom någon form av hål eller springa.

Spot LED 2,8W 220lm 2700K dimbar G4

Ersättare till halogenlampor i G4 sockel med ljusflöde på 120 lumen. Kan användas som ca 10-20W halogenlampa. Den är större än en halogenlampa då den fyller upp nästan hela armaturen men inte behöver reflektorn som en vanlig halogenlampa. Dimbar från 8-24V AC/DC. Varmvit på 2700K. 10 LED.?

109:-

Spot LED 2,5W 2700K 150lm dimbar G4

G4 led ersättare till halogenlampor i G4 sockel med ljusflöde på 150 lumen och varmvitt ljus. Kan användas som ca 10W halogenlampa tack vare det nedåtriktade ljuset. Den är större än en halogenlampa då den fyller upp en stor del av reflektorn men inte behöver reflektorn för ljusspridning som en halogenlampa. Dimbar från 8-24V AC/DC. Varmvit på 2700K. 8 LED.

99:-

Rundstrålande LED 1W varmvit dimbar G4

?Ersättare till halogenlampor i G4 sockel. Blir inte i närheten av lika varm som dess motsvarighet. Passar där rundstrålande lampa behövs. Dimbar från 8-24V AC/DC. 15 LED.

105:-

Dela