access_time 2016-05-17 label fakta
Läs om toppförspeglade lampor hos pålyset.se

Läs om toppförspeglade lampor hos pålyset.se

Toppförspeglade lampor ser lite annorlunda ut jämfört med andra klotformade ljuskällor. De har i uppgift att skicka ljuset bakåt i stället för framåt.


Glödlampor har sedan de kunde börja ge ett kraftigt ljus också haft en baksida att de bländar. Man har skapat många lösningar i olika armaturer för att komma runt just detta problem som uppkommer med en rundstrålande ljuskälla.

Toppförapeglade ljuskällor har en spegel i framkant som är reflekterande både på insidan och utsidan. Det gör så att ljuset som skickats i riktning bort från lampsockeln nu i stället reflekteras bakåt mot lampsockeln. Om man tittar in mot lampan kommer man inte bländas av lampan även om halva lampan skulle sticka ner under armaturen.

Dessa egenskaper gör att man då kan reflektera ljuset en gång till och med reflektorns utformning fokusera ljuset så att det blir en punktbelysning. Man kan i utformningen av reflektorn göra en bredare spridning för att lampan ska belysa ett köksbord där allt ljus ska ner i bordet indirekt och ingen blir bländad.

När man reflekterar ljus reflekterar man även värme. För att kunna använda toppförspeglade glödlampor måste armaturen också vara godkänd för användning med toppförspeglade lampor. Annars finns risk för överhettning.

Lösningen för att kunna få effekten utan bländning men slippa värmen är toppförspeglade LED-lampor. Dessa ger samma typ av ljus som 25W eller 40W glödljus.

Väljer man en traditionell LED-lampa som inte är rundstrålande brukar man  kunna använda dessa om de har en spridningsvinkel på högst 140 grader. Dessa bländar inte lika mycket som en glödlampa men ger effekten att det mesta ljuset träffar ytan som ska belysas.
Dela