access_time 2016-03-08 label fakta

Utfasning av glödlampan

Det är dags för vår klassiska glödlampa att lämna stafettpinnen vidare till nyare tekniker. Sedan september 2009 har det inte längre gått att köpa matta glödlampor. Sedan september 2011 försvann möjligheten att köpa klara glödlampor med effekt på 60W eller högre. Lampan har varit med oss i över hundra år!

Utfasningen fortsätter och från september 2012 blir det stopp för alla klara glödlampor. Här kommer även halogenlamporna för 230V att påverkas och det är därför bråttom med att det ska komma fram fler alternativ som fullt ut kan ersätta glödlamporna med avseende på till exempel färgåtergivningen. För 230V halogenlampor kommer från september 2012 enbart få säljas dem som har ett ljusflöde på mindre än 60 lumen.

Klara halogenlampor för 12V kommer att fortsätta få säljas ända fram till i september 2016 då dessa också kommer fasas ut där effekten är på 20W eller högre.

Nu är det egentligen inte effekten i Watt som räknas, det är lumen per watt som är den avgörande faktorn för vilka lampor som får bli kvar.

Det finns dock några saker som inte är helt tydliga, nämligen att spotlights med både högvolt- och lågvolt reflektorlampor som i denna första fas blir kvar där man har en vinkel på upp till 120°.

Det kommer inte att bli försäljningsförbud för produkterna från september, det som händer är att man inte längre får distribuera nya lampor utan bara sälja slut på sådant som finns i lager.

Från EU räknar man med att man när utfasningen är klar ska kunna spara 50% av all elektricitet som går åt till belysning.

Vilka är alternativen?

Det har sedan rätt lång tillbaka funnits flera olika tekniker för att ersätta glödlampan med något som är mycket mer energieffektivt. Den mest populära varianten är lågenergilamporna som baseras på lysrörstekniken med bland annat ett innehåll av kvicksilver. Denna teknik tycker vi är lite trist att den får vara så dominerande eftersom dessa lampor i sig inte är så bra för vår miljö. Man har försökt kompensera för risken att de går sönder genom att kapsla in rören, men fortfarande finns risken att lampor går sönder och att farligt kvicksilver kommer ut i naturen.

LED-tekniken har varit på mycket stark tillväxt och det kommer upp nya produkter hela tiden. De senaste månaderna har jättar som Philips och Osram lanserat produkter där man närmar sig den åtrovärda färgåtergivningsindexet på 100 som gör att vi uppfattar färger på sådant som blir upplyst på samma sätt som med en glödlampa. För att uppnå en relativt god färgåtergivning ska man ligga på siffran RA/RI/CRI på större än 79. De flesta LED-produkter ligger idag på 80. Philips har dock släppt en produkt som når ända upp i 90!

Halogenlamporna med den klassiska sockeln kommer att gå att köpa ända fram till lagren är slut efter september 2012. De är enligt oss många gånger en lösning man får ta till när man har kraven på hur en belysning ska se ut och inte har möjlighet att investera i LED-lampor i stället. Då kan halogenvarianten vara en lämplig lampa att köpa tills den går att byta ut mot modernare tekniker.

Induktionslamporna börjar också synas på marknaden. Här talar man om väldigt mycket ljus från väldigt lite energi. Det tråkiga med dessa är fortfarande att man måste använda kvicksilver och här bevakar vi med spänning vilka möjligheter som finns att använda alternativa material.

Hur hittar jag då rätt produkt?

Börja med att lära dig tumregeln att inte titta efter Watt-talet för att bedöma ljusstyrkan. Det finns så många fler faktorer som spelar in idag. Använd i stället tumregeln att multiplicera det önskade watt-talet för glödljus med 10 och du hamnar ganska rätt till i vilket ljusflöde i lumen du ska titta efter.

Att vi idag är så fastlåsta vid watt-talet för glödljus är bara en gammal tradition som sitter i hårt som hästkrafterna i våra motorer...

Tänk också på att du har möjligheten att ersätta en lampa med flera olika lampor. Effekten har varit det som styrt oss och kanske valt att inte ha fyra stycken 15Wlampor och då kanske valt en 40W i stället. Nu har vi möjligheten att sikta på kanske fyra stycken LED på 2W i stället som kommer förbruka effekt som hälften av en 15W-lampa men ge lika stort ljusflöde som fyra stycken 20W-lampor.

Prova dig fram. Använd det faktum att du inte behöver byta lampa så ofta. Köp en par lampor nu och då och lär dig vad du gillar. Utvecklingen kommer att fortsätta gå framåt och se till att följa med lite i de nyheter som kommer.

Du kan alltid fråga oss också, vi hjälper dig gärna att hitta rätt produkt!

// pålyset.se

Dela