För att göra det här med att tända och släcka lampor bekvämt för dig och för att göra det svårt för en tjuv att veta om du verkligen är bortrest eller hemma har LED-lampor med ljussensor blivit allt mer populära. Här finns det några saker att tänka på när du ska välja ljuskälla.
När vi talar om sensorstyrda ljus brukar vi tala om antingen dem som styrs med bara enbart ljussensor eller en kombination av rörelse och ljussensor. Den vanligaste formen är så klart den med bara ljussensor som tänds och släcks beroende på hur mörkt det är ute.
Lampor med både ljussensor och rörelsesensor används ofta för att lysa upp ett område och bara tändas när man rör sig i området och det är mörkt ute. Dessa används oftast vid utomhusbelysning och arbetsbelysning.
Det har länge på marknaden funnits olika typer av ljuskällor med ljussensor, men ändå har utvecklingen gått framåt och det finns många olika produkter på marknaden att välja bland. Man har fått flera möjligheter att välja rätt med tanke på hur lampan ska användas. De fungerar bäst när ljusförhållanden för alla dessa är jämförbara så att de tänds samtidigt eller att lamporna har ett sådant avstånd från varandra att det inte gör något att de inte tänds exakt samtidigt.
Om man har en armatur med klart glas fungerar de bäst och tänder och släcker senare med en mindre nivå av ljus, medan om du har ett frostat glas kommer uppleva att lamporna tänds tidigare och släcks senare.
För att lamporna ska tändas och släckas automatiskt behöver du ha strömbrytaren i påslaget läge hela tiden. På sommaren när det inte blir mörkt kan du så klart stänga av strömbrytaren. Om du vill gå över i manuellt läge fugnerar strömbrytaren som vanligt, men lampan kommer bara att tändas om det är tillräcklgit mörkt ute.
Detta är LED-lampan som kan användas som en 60W glödlampa. Effekten är endast 9,5W och du får ett ljusflöde på 806 lumen. Lampan ersätter den tidigare lågenergilampan på 15W som så många använde tidigare. Denna LED-lampa har två ljussensorer vilket gör att den på ett stabilt sätt tänds och släcks i takt med mörkret. Fungerar absolut bäst i armaturer där du skruvar i lampan från undersidan, men har tack vare en relativt bred spridningsvinkel visat på goda egenskaper att sprida ljuset även om den skruvas i från ovansidan.
Här är Osrams LED-lampa som du kan använda som 40W glödljus. Osrams ljussensorer har visat sig fungera bra i de flesta typer av armaturer och i likhet med den kraftigare modellen är denna också energisnål genom att bara ha en effekt på 6W. Sockeln är den stora skruvsockeln E27, vilket gör att dessa LED-lampor passar i de flesta armaturer som du använder utomhus.
Om du skruvar i ljuskällan från ovansidan fungerar ljuskällan i armaturen bäst om ljuset strålar runt lampan och inte i huvudsak uppåt bort från lampsockeln. Dessa LED-lampor som finns i tre olika effekter har goda egenskaper att användas i lampor som ska sprida ljuset åt sidorna. De passar även utmärkt i armaturer där man skruvar i lamporna från sidan. Denna modell har en effekt på 7W och ett ljusflöde på 800 lumen, vilket gör att den kan användas som 60W glödljus. Det gör att den är mycket energieffektiv. Ljuset har ett varmare ljus än glödljuset med sina 2100K, men klara lampor med LED-filament upplevs ofta lite vitare, så denna kommer ändå ge intrycket av ljuset från en glödlampa.
Ibland vill man inte att ljuset ska bli för kraftigt från lamporna som används utomhus. Därför har detta varit en av våra mest populära LED-lampor med ljussensor som med sina 300 lumen kan användas som lite mer än en 25W glödlampa. Färgen på ljuset är även på denna lite varmare än glödljus med sina 2100K. Tack vare sina rundstrålande egenskaper fungerar den utmärkt i lyktor, stolpar och armaturer som man skruvar i lampan från undersidan, sidan eller ovansidan.
Det här är en av våra absolut bästsäljande LED-sensorlampor genom åren. Den har genomgått några uppgraderingar och har nu ett ljusflöde på 470 lumen och en effekt på 7W. Den har fått en bredare spridning av ljuset och den frostade ytan gör att den sprider ljuset rätt bra runt om lampan också, även om den gör sig bäst i armaturer där man skruvar i lampan ovanifrån. Färgen på ljuset är glödljusfärgen 2700K. Tack vare att hela lampan är vit, fungerar den både i frostade och klara armaturer då den har en stilren design. Två ljussensorer gör det möjligt för den att uppfatta aktuellt ljusläge så effektivt som möjligt.
Ytterligare en av våra toppsäljare med ett ljusflöde på 800 lumen som du kan använda som en 60W glödlampa med ljussensor. Effekten är 11W, vilket gör att den är energieffektiv, men inte riktigt lika effektiv som de LED-lampor som använder filamenttekniken som ovan. I jämförelsen ser man att det inte går att titta på effekten för att se vilket ljusflödet är, man måste titta på ljusflödet för att veta hur kraftigt ljuset är. När vi tittar på ljuskällor som är så här kraftiga får man även tänka på att inte placera dem för nära varandra, så det finns en risk att ljuset från den ena lampan kan riskera att släcka den andra. Denna ger ett riktigt bra ljus och fungear absolut bäst i armaturer där man skruvar i lampan från undersidan. En av våra klassiker som sålt väldigt bra och visat sig hålla i många år.
Du kan hitta ännu fler modeller genom att söka i sökrutan efter ljussensor. Där hittar du också arbetsbelysningar som du kan använda utomhus. Vi har valt ut ett antal modeller att jobba med även om det finns fler modeller att köpa hos våra leverantörer. Var och en av dessa har vi själva testat och har egen erfarenhet av.
Då livslängden på både lågenergilampor och LED-lampor är lång, kan det hända att det dröjer många år mellan gångerna när du byter dina ljuskällor i belysningen utomhus trots att den är tänd väldigt många timmar per dygn. Om du väljer LED-lampor kommer du uppleva den stora fördelen att de inte har några problem med kyla och tänds direkt oavsett temperatur utomhus.
Det man däremot ska tänka på med LED-lampor är att de kan påverkas av direkt solljus och om du har en armatur som under sommaren utsätts för direkt solljus kan deras livslängd förkortas och färgen på ljuset förändras snabbare över tid. LED-lampor från sin färg på ljuset från ett fosforlager ovanpå lysdioderna och solens strålar kan påverka detta så att ljuskällorna på olika platser i din utomhusbelysning kan lysa med något olika färg när de blivit några år gamla. Därför kan det vara lämpligt att byta alla ljuskällor samtidigt för att ha en liknande färg på ljuset allt eftersom dina LED-lampor åldras.
Just det som händer med LED-lampor som åldras är inte nödvändigtvis att de går sönder och slocknar när dess beräknade livslängd är passerad, det betyder i stället att de lyser med 70% av ursprungligt ljus när livslängden är passerad. Du kan då vilja välja att ersätta dem för att åter få full ljusstyrka från din belysning.