Dimbara LED-lampor

LED-lampor som är dimbara hittar du här grupperade per sockel. Några viktiga saker att sänka på när det gäller dimbara LED-lampor är:

  • En dimbar LED-lampa fungerar inte tillsammans med en dimmer som är avsedd bara för glödljus. Har du en gammal dimmer kan du behöva byta ut den för att kunna använda LED-lampor. 
  • För varje tillverkare och lampmodell kan olika förutsättningar gälla för att lampan ska gå att dimma. För många LED-lampor fungerar Eltako dosdimmer, Elko Plus 315GLE  eller Schneider Exxact dimmer
  • Det finns i regel ett minsta antal lampor som behöver vara kopplade mot en dimmer för att fungera tillsammans. Tumregeln är att ha minst 10 LED-watt på en dimmer för att det ska fungera. 
  • Fråga oss gärna innan köp om du är osäker.

822183 LED 2,2W 240lm 3000K dimbar G4

LED 2,2W 240lm 3000K dimbar G4

99:- I lager
822184 LED 1,6W 180lm 3000K dimbar G4

LED 1,6W 180lm 3000K dimbar G4

89:- Tillfälligt slut

Om dimbara LED-lampor

En LED-lampa som är dimbar ger dig möjligheten att på ett energisnålt sätt anpassa hur starkt lamporna lyser. För att det ska fungera måste själva lampa, alltså ljuskällan, vara möjlig att ljusreglera med en dimmer. Det ser man antingen i texten som beskriver den, där det står att den är dimbar samt på förpackningen där det finns en symbol som berättar att lampan är dimbar. Om den inte går att ljusreglera med dimmer är symbolen i stället överkryssad. 

En glödlampa är enkel att dimma, det är en mycket enkel konstruktion med en glödtråd som blir varm och avger ljus. En LED-lampa skapar ljuset på elektronisk väg och har egentligen få egenskaper som liknar den klassiska glödlampan och därför behövs också en annan typ av dimmer för att ljusreglera LED-lampor. 

Om du använder fel sorts dimmer till en LED-lampa kommer du märka det direkt på bland annat något av följande kännetecken:

  • Lampan går inte att ljusreglera
  • Ljuset flimmrar tydligt
  • Det finns ett surr eller brummande ljud i lampa och eller dimmer

Det är inte samma sak att ha en dimmer i max-läge som om det var en strömbrytare. Om din LED-lampa inte fungerar tillsammans med dimmern bör du koppla ur den direkt för att inte skada den nyinköpta lampan eller dimmern. 

Dimmer på väggen eller på sladden

Det finns idag en uppsjö olika dimmers av olika slag. Den vanligaste är såklart den som sitter i väggen och som ljusreglerar belysningen i rummet. Här finns det modeller som man vrider eller sådana som man styr med en återfjädrande tryckknapp där man genom att hålla inne knappen sänker eller höjer nivån på belysningen. 

Det finns dimmers som du kopplar direkt i vägguttaget och som går att styra på vägguttaget själv eller med en fjärrkontroll. Dessa har ännu inte riktigt hängt med i utvecklingen och många av dessa fungerar enbart tillsammans med glödlampor. Kontrollera noga när du väljer en dimmer för vägguttaget att de fungerar tillsammans med LED-lampor. 

Det finns armaturer med inbyggd dimmer också. Här är det oftast dimmers som vi kallar framkantdimmers och dessa kan kräva speciella LED-lampor. Läs gärna vad vi skrivit som lämpliga tillbehör för att det ska bli rätt. 

Installera dimmer

Att installera en dimmer där det tidigare suttit en vanlig strömbrytare är ett jobb för en elektriker. Man får själv byta stickproppar, vägguttag och strömbrytare mot en likadan som suttit där tidigare. Om det däremot handlar om att förändra den elektriska installationen behöver man alltid ta hjälp av en elektriker.