Ljuskällor för 12V likström för socklarna E14, E27 och GU10

I stugan, uthuset eller annan plats där du har tillgång till 12V likström och använder armaturer med de vanliga skruvsocklarna E27, E14 eller bajonettsockeln GU10 har vi samlat några ljuskällor som passar där. Vi har samlat ihop det vi hittat hos flera tillverkare för att ha ett så brett sortiment som möjligt från några av våra utvalda leverantörer. 

LED-lampor för de vanliga socklarna gör att du kan spara väldigt mycket energi så att ditt batteri räcker länge. Skillnaden att välja en LED-lampa i stället för en glödlampa är enorm ur ett energiförbrukningsperspektiv. En kraftig LED-lampa som kan användas som en 40W glödlampa har en effekt på kanske 5W, alltså bara lite närmare 13% av energiförbrukningen. Det gör att ditt batteri räcker betydligt längre till att driva belysningen. 

Med de vanliga socklarna och 12V gör det att du kan använda armaturer avsedda för 230V även för LED. Tänk dock på att man med en lägre spänning också har en större ström, vilket betyder att man behöver grövre kablar än vad som vanligtvis finns i vanliga armaturer och man kan får välja grövre kabel för att inte få problem med värmen. 

Om ljuskällor 12V och ström

Det som skiljer mellan ljuskällor för 12V och 230V är att spänningen är lägre, vilket i sin tur med Ohms lag gör att strömmen blir högre. En högre ström (A för Ampere) innebär att det blir mer värmeutveckling och att man därför måste välja grövre kablage. Vi tar ett räkleexempel.

Låt oss säga att vi har en ljuskälla, en glödlampa med en effekt på 40W och spänningen 12V. Den har då en ström som man kan räkna ut med Ohns lag P=U*I som sedan skrivs om för att räkna ut strömmen (I) som I = P / U. I fallet med en 40W lampa för 12V så får vi en ström på I = 40 / 12 = 3,33 A. Det är en rätt stor ström, då en glödlampa för 230V då skulle haft en ström på I = 40 / 230 = 0,17A. 

Använder i vi stället en LED-lampa som kan användas som 40W glödljus, låt oss säga att den har en effekt på 5W. Det skulle då innebära att vi räknar ut strömmen I som I = 5 / 12 = 0,42A. 

Bortsett från att en högre ström gör att vi behöver grövre ledningar använder vi strömmen för att räkna ut hur länge batteriet räcker. Låt oss säga att man har ett vanligt fritidsbatteri med en kapacitet på 70Ah. Man ska ju inte ladda ur det helt, så låt oss säga att man kan använda 80% av batteriets kapacitet, dvs 56Ah. 

Om vi använt en 40W glödlampa, som då har en ström på 3,3A, skulle det innebära att 56Ah räcker i strax över 16 timmar. 

Bytte vi ut detta mot en 5W LED-lampa så skulle samma batteri räcka i just över 130 timmar. 

Om solenergi för att driva LED

Solenergin är en väldigt bra källa till att driva sin belysning i stugan. Problemet är just att när man behöver belysningen som bäst så lyser solen som minst och tvärt om. Det gör att även om man har en god laddningsförmåga från sina solpaneler under de ljusaste månaderna, men kanske använder stuga en bra bit in på hösten, så kan det vara en bra tanke att komplettera med en extra solpanel för att få batteriet att ladda längre på säsongen.

Har du en solenergianläggning kan du alltid komplettera med fler paneler om din laddningsregulator klarar av detta. Du kan däremot inte lägga på batterier, då man ska byta betterierna i systemet samtidigt. Vi rekommenderar såklart att man väljer AGM-batterier till batteribanken, även om vi vet att många av våra kunder väljer enklare fritidsbatterier. 

Skulle du vilja veta mer om solenergi och ljuskällor för LED? Kontakta oss gärna på kundtjänsten på e-post kundtjanst@palyset.se så hjälper vi dig gärna att välja rätt. Vi är återförsäljare för Sunwind och säljer även hela solenergisystem där vi gärna hjälper dig att räkna på hur du du kan börja använda solenergi hos dig.