Ljuskällor för sockel E14, lilla skruvsockeln

Ljuskällor för sockel E14, lilla skruvsockeln

LED-lampor och halogenlampor till E14 sockel som är den lilla standardsockeln vanligast i olika former av trivselbelysning. Den är också vanlig i olika typer av badrumsbelysning, vägglampor eller mindre takplafonder. Det gör att det finns ett behov av allt från väldigt svaga lampor till så starka lampor som möjligt. Vi har försökt ha ett brett sortiment och här hittar man allt från de svagaste produkterna med under 100 lumen i ljusflöde till riktigt kraftiga LED-lampor med ljusflöde på över 800 lumen, vilket kan användas som 40-60W glödljus.

Välj bland de klassiska formerna:

  • Kronljus
  • Päronlampa
  • Klotlampa
  • Spotlight

Några grundtips som kan vara användbara i valet av ljuskälla kan vara:

Tänk på om ljuskällan behöver vara rundstrålande. Använd i sådana fall med fördel produkter med filamentteknik, alltså LED-lampor som ser ut att ha glödtrådar. De sprider ljuset väldigt bra.
Vilken färg ska du ha på ljuset? Ska du läsa i ljuset rekommenderar vi att du väljer en så vit färg som möjligt. De flesta tillverkare benämner sina ljuskällor som 2700K - alltså glödljusfärgen, men det har visat sig att Osram har ett vitare ljus än både Philips och Verbatim. Star Trading ligger mellan Verbatim och Osram.

Sortering : apps list

LED-lampor med E14 sockel är idag standard i utbudet och de flesta är rundstrålande. Man får välja en styrka på ljuset där vi har allt från väldigt svagt ljus ända upp till ljus på över 800 lumen. 

Sockeln heter E14 för att det är en skruvsockel där diametern är 14 mm. Det gör också att lamporna rent naturligt kommer i former som behöver ansluta mot den smala sockeln och att där finns väldigt lite plats för elektronik. Hur kraftiga lampor man kan göra handlar ofta om hur mycket volym det finns inne i glasgloben för att fördela ut värmen från elektroniken, för även om LED-lampor tänds direkt och inte blir särskilt varma så blir ju elektronik i en liten glasbubbla förhöjda i temperaturen och därför har mindre ljuskällor ett svagare ljus.

De klassiska formerna för denna typ av sockel är därmed mindre med ofta tre typer av former där vi har päronformen som är den lilla formen av ugnslampan, kronljusformen som också kallas för Classic P som har en diameter på 35 mm och sedan formen av det lilla klotet med en diameter på 45 mm. 

Nu när de flesta ljuskällor använder LED filament för sin ljusalstring och ser ut ungefär som den vanliga glödampan så har de samma storlekar som motsvarande klassisk glödlampa.