Ljuskällor E27 spotlight

Ljuskällor E27 spotlight

Lampformen spotlight på E27 används i armaturer där man behöver ett fokuserat ljus med en smalare spridning än en klassisk rundstrålande ljuskälla. Man känner igen en lampa med denna karaktär av att den har en relativt lång och smal hals som avslutas med en reflektor som formar och fokuserar ljusstrålen. Diametern längst fram är oftast 63mm, vilket gör att man kallar formen för R63. Det finns också en ren halogenlampa med en reflektor och intensivt fokuserat ljus som kallas för PAR20.

De flesta tillverkare nu valt att använda den varmvita glödljusfärgen 2700K för spotlightlampor, vilket gäller både för LED-lampor och halogenlampor.

Sortering : apps list

Om ljusflödet på spotlights
För den observante kan man notera att ljusflödet på spotlightlampor skiljer sig mellan dessa lampor och rundstrålande klassiska ljuskällor. Man har oftast ett lägre ljusflöde i förhållande till den modell man säger att en ljuskälla kan användas som. Normalt hade vi skrivit att en ljuskälla med cirka 180 lumen hade kunnat användas som närmare 20W glödljus, men när det gäller spotlights finns det förluster i ljusflödet som gör att man kan använda ett sådant ljusflöde för 30W glödljus.

Den vanligaste effekten på glödlampor till denna typ av spotlightlampor ligger mellan 40W och 50W. Det gör att LED-lamporna vi har i denna kategori är ganska starka och kan användas som cirka 40-50W glödljus.

Spridningsvinkeln
Det finns olika grader av spridning på ljuskällorna i denna kategori. Den klassiska spotlightlampan har en spridningsvinkel på cirka 35 grader, vilket ger ett fokuserat ljus som har en ljuskägla på lite drygt 1,1 meter vid ett avstånd på 2 meter. Vi har också LED-varianter som har en bred spridningsvinkel på 120 grader, vilket gör att man kan använda en spotlightarmatur som allmänbelysning.

Välj gärna en LED-lampa
Det finns många fördelar med att välja en LED-lampa till din spotlightlampa. Något av det viktigaste att tänka på tycker vi är:

  • LED-lampan blir inte i närheten lika varm som en halogenlampa. En halogenlampa kan bli närmare 200 grader varm.
  • LED-lampan är energisnål och drar mindre energi. En 3W LED-lampa kostar mycket mindre i elström än en 50W halogenlampa.
  • LED-lampan håller mycket längre än en halogenlampa och du slipper ha mörkt där du vill ha ljuset.

Byta alla i en armatur samtidigt
När du ska ersätta en ljuskälla i din armatur för spotlightlampor mot en LED-lampa tycker vi att du ska passa på att byta alla samtidigt i den armaturen så att ljuset blir lika från alla ljuskällor i samma armatur. Då LED-lampor håller väldigt länge kan det hända att den modell du köpte till den första av dina spotlights inte längre finns att köpa. Byt därför alla ljuskällor samtidigt och se till att använda de andra till något annat i stället.