Ljuskällor för GU5.3 och MR16

GU5.3 är en sockel för 12V-lampor med 5,3 mm mellan stiften. Här hittar du ett urval produkter som kan ersätta halogenlamporna.

Då dessa lampor har en avsevärt lägre energiförbrukning än halogenlampor, kan du behöva byta transformator för att klara en så låg last, vilket du hittar under kategori "Tillbehör".

Är du nyfiken på att prova och redan har fler än en lampa på din transformator brukar det räcka med att behålla en halogenlampa och byta resten till LED.

Byta från halogenlampor till LED

Den klassiska sockeln GU5,3 är en 12V-sockel som har två stift där det är 5,3 mm mellan centrum på stiften. Sockeln används ofta tillsammans med halogenlampor som drivs via en transformator. Den är också vanlig i husbilar, husvagnar och båtar då lamporna fungerar både med växelström via en transformator (AC) eller likström direkt från ett batteri (DC). 

Många har upplevt att halogenlamporna har några problem man vill undvika genom att i stället välja LED-lampor. 

  • LED-lampor blir inte alls lika varma som halogenlamporna. Halogenlampor kan bli närmare 200 grader varma. Genom att byta till LED slipper man både att riskera bränna sig samt minskar risken för brand orsakad av värmen mot brännbart material.
  • Livslängden är kort på halogenlampor och man får byta dem lite för ofta. En halogenlampa håller maximalt 2000 timmar medan en LED-lampa ofta håller i15000 timmar. 
  • Energibesparingen där en LED-lampa oftast bara drar en femtedel av energin mot en halogenlampa.

Det man ska se upp med just vid byte av halogenlamporna till LED är att om det finns en dimmer måste man byta till en dimbar LED-lampa. Fördelen med LED-lampor som sitter på 12V-sidan bakom en transformator är att man redan från början måste ha en transformator som fungerar tillsammans med LED. Om dimmern däremot har några år på nacken kan det hända man kan få byta den ändå om den måste ha en större last för att fungera än de energisnåla LED-lamporna skapar. Jämför där du ersätter 5 st 35W halogenlampor med 4 st 4W LED-lampor och då blir lasten bara 16W mot tidigare 125W. De flesta dimmers behöver minst 20W effekt för att fungera tillfredsställande.