Läs om LED-lampor hos pålyset.se

Läs om LED-lampor hos pålyset.se

LED-tekniken är den så här långt mest energisnåla teknik som finns för att ersätta den klassiska glödlampan. Här i butiken har vi valt ut produkter att sälja som vi tror du vill ha i ditt hem. Det som skiljer LED från många både glödlampan och annan lågenergibelysning är att det är riktat ljus som kräver någon form av optisk eller många dioder i en lampa för att få spridning på ljuset.


Tekniken

LED-tekniken är den så här långt mest energisnåla teknik som finns för att ersätta den klassiska glödlampan. Här i butiken har vi valt ut produkter att sälja som vi tror du vill ha i ditt hem. Det som skiljer LED från många både glödlampan och annan lågenergibelysning är att det är riktat ljus som kräver någon form av optisk eller många dioder i en lampa för att få spridning på ljuset.

En viktig skillnad mellan LED och lågenergilampor med lysrörstekniken är att LED inte innehåller kvicksilver eller förbjudna material, därav märkningen RoHS (Reduction of Hazardous Substances). En annan är att LED inte är stötkänsliga på samma sätt då det är en elektronisk komponent.

Livslängen på en LED är ofta väldigt lång. Den produkt vi säljer som har kortast livslängd har cirka 25 000 timmars livslängd. Det som händer när produkten blir äldre är att ljuseffekten minskar till ca 70-80% av effekten från när den var ny. Produkter av hög kvalitet som vi säljer här pålyset.se håller länge innan de börjar tappa i effekt. 

Även om man kan ersätta många lampor med LED fungerar det ändå inte riktig överallt ännu. LED tål nämligen inte värme särskilt bra då det är en elektronikkomponent. Den är också känslig för att bli utsatt för direkt solljus. Därför är många av våra lampor försedda med kylfläns av antingen metall eller keramik för bästa kylförmåga. Man måste också sörja för god ventilation kring en LED-lampa. På grund av värmen är det därför inte passande med LED i t.ex. bastun.

Vilka skillnader finns det mellan olika produkter

Det finns väldigt många olika tillverkare av LED-lampor. Det finns några få tillverkare av själva dioderna, där vissa tillverkare gör dioder av högre kvalité än andra. För att en diod ska kunna avge ljus behöver den en drivenhet. En diod behöver en optik för att kunna sprida ljuset och ofta någon form av infärgning med fosfor för att skapa ett önskat ljussken. Till detta kommer arbetet med att få en produkt att inte störe annan elektronisk utrustning och då få produkterna CE-märkta. 

Alla dessa faktorer gör att vissa tillverkare fokuserat på att göra billiga lampor genom att kanske tumma på kvalitén i någon av faktorerna.

Exempelvis om man vill spara fyra några dioder på att ha 8 dioder i stället för 14 men genom att skruva upp strömmen så får man dioderna att lysa kraftigare och därmed få kortare livslängd (ofta har dessa dioder en livslängd på kanske 10 000h). Om en billigare päronlampa kostar säg 45kr på stormarknaden och håller 10 000h och vår motsvarighet kostar 75kr men håller 35 000h, då är ju vår produkt billigare i längden ändå, så man blir lätt lurad. Kontrollera hållbarheten i antal timmar för att jämföra!

Ett annat exempel är att man anser att det är dyrt med infärgningen och at tman i stället för att ha ett fosforlager som räcker hela livslängden använder man ett tunnare lager. Det får till följd att dioden när den är ny från butiken ser jämförbar ut med andra, men att den snabbare förlorar sin färg och får ett helt annat ljussken under återstoden av sin livstid.

Många billigare produkter är idag inte CE-märkta. Alla produkter vi säljer här i butiken har en CE-dokumentation. 

Några vanliga förkortningar

LED

Light Emitting Diod, eller på svenska "Lysdiod". Det är en sorts elektrisk komponent som avger ljus när man skickar ström genom den. Det som inte blir ljus blir värme.

CE-märkning

Den märkning som används för produkter som är godkända att sälja och använda inom EES. Förutsättningarna för att en produkt kan bli CE-märkt är att den uppfyller kraven för säkerhet, funktion, miljö och hälsa samt att föreskriven kontrollprocedur följts. Det finns också en "falsk" CE-märkning som står för "China Export" som cirkulerar där konsumenten kan luras att tro att det handlar om vår europeiska märkning. Hos oss säljer vi enbart de produkter som det finns dokumentation kring märkningen hos våra leverantörer.

Det är importören som är ansvarig för att produkter man tar in den europeiska marknaden är CE-märkta. 

RoHS

Är ett direktiv som begränsar användningen av vissa tungmetaller och flamskyddsmedel i elektroniska produkter som säljs inom EU. Började användas 2006. 

RA, CRI eller Färgåtergivningstal

CRI är engelska för Color Rendering Index och benmns ofta i Sverige som Ra för att beskriva hur väl en belysningskälla är balanserad jämfört med referensljuskälla som har värdet 100. Här mäter man olika för ljuskällor med en ljustemeratur på över eller under 5000K då 5000K är gränsen för vitt dagsljus. Vi säljer ljuskällor med varmt ljus med en ljustemeratur på under 5000K och dem med vitt ljus med en temperatur på över 5000K. 

Ljusflöde, Lumen (lm)

Den nya enheten vi får lära oss för att kunna jämföra ljusflödet från olika ljuskällor då Watt-talet inte längre är relevant. Lumen är SI-enheten för ljusflöde och skrivs som lm. Ljusflödet i lumen är det totala flödet i ljusets alla riktningar.

En ungefärlig tabell på hur många lumen glödlampor flödar.
 
25W -> 200 lm
40W -> 420 lm
60W -> 720 lm
75W -> 950 lm
100W -> 1300 lm
 
Då LED är riktat ljus kan man ofta använda ett ljusflöde som är lägre än motsvarande för en glödlampa, då glödlampan är rundstrålande och allt ljus inte kommer till "nytta".

Ljusstyrka, Candela (cd)

Candela är den enhet som använts sedan gammalt för att ange ljusstyrka. 1 candela är ungefär den ljusstyrka ett stearinljus på 25 mm har. I Candela talar man om ljusstyrkan i en viss riktning.

Ljuseffekt, Lux

Lux är SI-enheten för belysning. En lux är definierad som en lumen per kvadratmeter. I butiken anger vi alltid lumen då det är själva ljusflödet som är mest intressant när man väljer en lampa. Ljuseffekten anger hur många lumen som träffar ytan och faktorer så som avståndet, spridningsvinkel etc påverkar resultatet. Med en ljusmätare kan man ofta mäta ljuseffekten i Lux.

Ljustemperatur

Ljustemperaturen bestämmer vilken sorts färgton lyset har och mäts i grader Kelvin (K). Man pratar om varmt ljus och kallt ljus och gränsen går rent fysikaliskt på 5000K. 

Mysbelysning 2500-3300K som man har i vardagsrummet eller köket

Belysning i hallen, rum med hårda ytor, läslampor etc: över 3000-4000K

Kall belysning: Allt över 4000K ger ett rätt kallt ljus även om gränsen rent fysiskt går vid 5000K

RGB

För några av våra LED-strip-produkter finns det en möjlighet att skapa vilken annan färg som helst genom att kombinera rött (R), grönt (G)  och blått (B) ljus. Det är samma teknik som används i TV-apparater och bildskärmar, fast nu för att skapa belysning. En RGB-strip har fyra anslutningar, en gemensam anslutning till diodens "anod"-sida och en anslutning för varje färg till diodernas "katod"-anslutning. 

Livslängd

Effekt, W, Watt

Spridningsvinkel