2024-02-05 00:00
Fredrik Gustavsson

Lampor och ljuskällor för stiftsockeln G9 för 230V

En mycket populär lampsockel som vuxit i populäritet är stiftsockeln G9 för 230V då den erbjuder möjlighet till små ljuskällor som ger mycket ljus. Lamporna är självbärande och sitter fast med en slags klämma som hakar tag i räfflor på själva ljusklällan vilket gör det lämpligt att använda lampsockeln även där armaturen blir trång.

Hur fungerar G9-lampor

En lampa i en G9-sockel monteras genom att den trycks in i sin lamphållare rakt mot lamphållaren. Lamphållaren är ofta keramisk i sin karaktär och den ska klara av att hålla lampan bara genom hur den sitter fast i lamphållaren. Fäster kring lampan gör den i det partiet som sitter i mitten ovanför de ögleformade trådringarna. När man trycker in den brukar det höras ett svagt krasande ljud och man känner att lampan får fäste.

När man sedan ska koppla loss en G9-lampa ska den dras rakt upp från sockeln utan att vridas. Drag bara rakt upp från sockeln. Om den suttit en tid kan den sitta ganska hårt. 

Om du arbetar med att plocka loss eller montera en halogenlampa, se till att använda något så att du inte tar i själva glaset på en ny lampa när du monterar den, livslängden på lampan kan minska om det kommer fett från fingrarna på lampan. Tänk också på att lamporna är av glas, själv brukar jag alltid använda handskar för att om lampan skulle gå sönder när man monterar i eller ur den så vill man inte riskera att skära sig om ljuskällan går sönder vid monteringen. 

Halogenlampor G9

När man under 2000-talet behövde något mer ändamålsenligt än de klassiska skruvsocklarna och halogenlamporna blivit väldigt populära under 90-talet i olika typer av spotlights så började allt fler tillverkare av belysningarmaturer att upptäcka möjligheten med den mindre ljuskällan med ett stort ljusflöde tack vare att den med sitt vitare ljus i halogengas var upp till 30% mer energieffektiv än den vanliga glödlampan. 

Halogenlampor har ett något vitare ljus än glödlampan och har därmed också en bättre färgåtergivning, vilket gör att de fungerar bra även i sammanhang med mat och arbetsbelysningar. 

Halogenlampor har däremot fyra stora nackedlar som gör att man idag enbart i undantagsfall väljer att köpa halogenlampor när det inte går att välja LED.

 • Lamporna blir väldigt varma, en arbetstemperatur för en G9-lampa ligger på över 180C.
 • Hållbarheten är ganska kort, 1000-2000 timmar, sedan går de sönder.
 • Energianvändningen, det går åt förhållandevis mycket energi för att framställa ljus.
 • Att de ska avvecklas och nytillverkningen är begränsad till bara specialanvändningsområden

 

Tittar man till storleken på lampan så är de flesta halogenlampor för G9 cirka 45 mm långa. 

Fördelar med halogenlamporna för G9 kan sammanfattas som:

 • Passar storleksmässigt in i alla armaturer
 • Går att ljusreglera med alla typer av dimmer
 • Färgen på ljuset blir ofta väldigt bra när den är något vitare än glödljuset

 

LED-lampor G9

LED-lampor för denna sockeln har funnits i många år nu, men det har hela tiden varit lite utmanande för tekniken med LED att hänga med i de kraftigare ljusflödena som halogenlamporna erbjuder. Nu finns tekniken för det och man kan verkligen få det där starka ljuset som man vill ha i köket ellet badrummet med en modern LED-lampa. Det finns dock några nya utmaningar som dykt upp som gör detta lite svårare.

Tidigare var de flesta LED-lampor sådana att de hade en massa små ytmonterade dioder, vilket skapade ganska stora lampor för att få plats med både lysdioder och drivning. Nu finns det fina lampor som använder en teknik med en massa väldigt små dioder som minskar behovet av elektroik för drivning av lysdioderna i lampan. 

Det finns sedan en tid lite skärpta krav kring hur mycket en LED-lampa får flimra och för att komma tillrätta med detta har man i LED-lamporna tvingats bygga in ett slags keramisk kloss för att dels hantera värmeutveckling men även hur mycket lampan flimrar. Detta har lett till att LED-lamporna som tidigare var kanske 45 mm långa nu i stället blivit 60 mm långa och i många fall inte längre passar i armaturerna.

Vi ser nu en återgång i de LED-lampor som använder ytmonterade dioder (SMD) och där man fokuserat kanske främst på lampor som är lit svagare, men där det estetiska inte är lika snyggt och därför har många valt att jobba med ett slags frostad plast. 

Med LED-lampor får man också möjligheten att välja färg på ljuset, vilket gör att valet ofta blir:

 • 2100K för dekorationsbelysning och svaga lampor
 • 2700K för allmänbelysning och fönsterlampor
 • 3000K för det varmvita ljuset som är lite vitare än glödljuset
 • 4000K för arbetsbelysning och badrum

 

Fördelar med LED-lampor för G9-sockeln kan sammanfattas som:

 • Energisnåla och med en mycket bättre livslängd än halogenlampan
 • Finns med flera olika färgtemperaturer på ljuset
 • Har nu tillräckligt starka lampor för att fungera i allmänbelysning
 • Finns med 3-stegs inbyggd dimmer i vissa modeller

 

Tittar man sedan på vilka nackdelar G9-lamporna med LED har så tycker vi ändå att fördelarna uppväger.

 • Storleken på ljuskällan. Särskilt sedan kravet på den extra keramiska detaljen har lamporna blivit större och ryms inte alltid i armaturen.
 • Det kan vara krångligt att hitta en dimbar lampa som går att ljusreglera med bra resultet.

 

Köpa LED-lampor G9

Du hittar vårt sortiment av LED-lampor och halogenlampor för stiftsockeln G9 här. 

Vi har alltid ett aktuellt sortiment av ljuskällor hos oss.

 

Taggar: g9 , ljuskällor , fakta