access_time 2019-08-14 label fakta
Montera en DCL-kontakt på en lampkabel

Montera en DCL-kontakt på en lampkabel

Sedan en tid tillbaka finns det regler som säger att alla nybyggnationer ska ha den nya typen av lamppropp som är standardiserad inom EU. Kontakten heter DCL och har snabbt blivit en av våra mest populära produkter. Här är en instruktion om hur man gör för att montera en DCL-kontakt på en kabel.


Respekt för el

Innan vi börjar påminner vi om att det är tillåtet att själv koppla och byta delar så som lampproppar, strömbrytare och lampsocklar eller för den delen vägguttag och strömbrytare på väggen om man är absolut säker på hur man gör det och att det inte ändrar den fasta elinstallationen. Vid minsta osäkerhet ska man kontakta en elektriker. All typ av arbete som handlar om att utöka installationen som att t.ex. byta en strömbrytare mot en dimmer innebär att man ändrar i elinstallationen och dessa uppgifter måste utföras av en elektriker. 

Så här monterar man

Avlägsna skruven från ytterhöljet av DCL-kontakten med en stjärnmejsel.


Öppna upp kontakten genom att separera de två delarna som sitter ihop på samma sida som de guldpläterade polerna.

Skruva upp de 3 terminalskruvarna med en stjärnmejsel, så att skruvarna fortfarande sitter kvar i den mässingfärgade delen av terminalen, men att en ledare kan få plats mellan den övre stålplattan och den undre mässingfärgade delen.Skala ledarna så att den yttre isoleringen (vit på bilden ovan) dras tillbaka ungefär 2 cm. Den inre isoleringen (blå, gul-grön och brun) bör skalad bak ungefär ½ cm.

För in de 3 ledarna i skruvterminalerna i följande ordning:
Första skruvterminalen: Blå kabel (N, neutral)
Andra skruvterminalen: Gul-grön kabel (jordledare)
Tredje skruvterminalen: Brun kabel (L, live, fas)


Fäll ihop de två delarna som separerades under steg 1, och skruva åt dragavlastaren med en plattmejsel.

DCL-kontakten är nu färdigmonterad.

Produkter för DCL

Dela