2024-02-04 00:00
Fredrik Gustavsson

LED-lampor

Vi kommer nu prata om ljuskällor, alltså den där man skruvar in i sin bordlampa, fönsterlampa, taklampa, utelampa och liknande. Tidigare fanns det en massa olika val att göra och man var tidigare nästan garanterad att lyckas komma hem med fel grejor, så vi ska här diskutera några områden kring LED-lampor och vad de är.

En LED-lampa är en ljuskälla som använder lysdioder för att alstra ljus. En lysdiod är en sorts elektrisk halvledare där ljuset skapas av att små partiklar hoppar över ett dike och när de gör det så alstras ljus. Det smarta med att skapa ljus på det här viset jämfört med att värma upp en glödtråd är just att tekniken blir både energisnål och att det alstras förhållandevis lite värme när där blir ljus. 

Det som är bra att veta när det gäller lysdioder och då dioder i allmänhet är att strömmen bara kan gå i en riktning när den ska hoppa över diket. Man behöver därför skicka strömmen åt rätt håll för att ljus ska uppstå. Fungerar ju bra när man jobbar med likström, men i vägguttaget finns växelström. LED-lampor jobbar också med ganska små spänningar, vilket gör att man inte direkt kan skicka in spänningen 240V i en lysdiod.

 Varför är LED-lampor energisnåla?

LED-lampor till skillnad från glödlampor bygger på att ljuset uppstår när elektroner hoppar över ett dike och då uppstår en slags ljusbåge. Denna ljusbåge ger ganska mycket ljus i förhållande till hur mycket energi man tillför. Med en glödtråd skickar man ström genom en glödtråd som blir varm och där ljuset uppstår av när glödtråden börjar glöda och därmed blir varm. Med värmeutveckling kommer också energiförluster och därför innebär ofta mindre värme att mindre energi går till spillo.

En jämförelse mellan en modern energieffektiv LED-lampa visar på att man kan få 100 lumen ur endast 1W tillförd effekt. Det gör att en LED-lampa som har ett ljusflöde på 450 lumen och alltså kan användas som en 40W glödlampa har en effekt på kanske 4,5W och bara förbrukar nästan en tiondel av den energi som en glödlampa skulle förbrukat. 

Fördelar med LED-lampor

Det finns flera stora fördelar med LED-lampor jämfört med andra typer av ljuskällor. Här är några av de vanligaste.

  • LED-lampor innehåller inget kicksilver vilket lysrör och lågenergilampor kan göra
  • LED-lampor tänds direkt och man behöver inte vänta på att det blir ljust
  • Energisnåla
  • Lång livslängd
  • Finns i flera olika färger på ljuset

 

Nackdelar med LED-lampor

Med LED-lampor kommer stora fördelar, men det finns också några nackdelar som man kan tänka på.

  • Ljuset kan flimmra, särskilt med LED-lampor av lägre kvalité som inte tar hänsyn till att ljus skapas bara i en riktning
  • Svårt att ljusreglera med dimmer, gäller att allt passar ihop
  • Tål inte värme och solljus så bra

 

Färgen på ljuset

En LED-lampas ljus är inte en slump att det är som det är. Ljuset som uppstår i dioden själv är ofta av samma färg vilket styrs av vilken våglängd ljuset har när det skapas och för de dioder som vi använder till vår belysning så är ljuset ett ganska vitt ljus i grunden. För att styra vilken färg ljuset har från lysdioden så använder man ett skikt med färgning av ljuset. Detta skikt innehåller ibland ett fluorescerande material som gör att ljuset "dröjer kvar" vilket kan minska upplevelsen av flimmer. 

Färgen på ljuset mäter man i grader Kelvin som utgår från den färg som en grej som hettas upp och så är färgtemperaturen med vilken denna referensgrej då färgas i. Denna modell används då för ljus i det varmvita spektrat. För vanligt varmvitt ljus som man har i en glödlampa ligger den på 2700K och populära färgtemperaturer man  färgar ljuset i är:

  • 2100K för dekorationsbelysning, blir lite rödare i ljuset. Tanken med denna färg är att den ska närma sig stearinljusets lågas färg.
  • 2700K är färgen på glödljuset, varmvitt och grundfärgen på ljus från ljuskällor
  • 3000K är färgen på ett något vitare ljus från halogenlampor, alltså glödlampor fyllda med halogengas. Används ofta i badrum och kök vid arbetsbelysnning.
  •  4000K är neutralvitt ljus som är vitt och används ofta i läslampor, offentliga miljöer, butiker och på kontor. 

För kallvitt ljus utgår man i stället från andra hållet och dit räknas ljuskällor med en färgtemperatur på 5000K och uppåt. Dessa lampor används ofta i fordonslampor, vissa typer av offentliga miljöer och butiker där man vill ha ett ljus som närmar sig dagsljuset.  Några vanliga färgtemperaturer.

  • 5500K används ofta i strålkastare och i vissa belysningar utomhus. Används ofta i lampor för ljusterapi.
  • 6500K ger en karaktär av ett blått ljus då det är den färg som himlen har en molnig dag. Även kamerablixtar brukar ha en färg ungefär här.
Taggar: ljuskällor , fakta