Skip to content

Betala med Swish, kort, banköverföring, SVEA faktura.

Fri frakt från 1000kr. Snabba leveranser från BODEN.

Nyheter

Olika typer av ljuskällor: Varför LED-lampor?

by Fredrik Gustavsson 07 Sep 2024
LED-lampor i fokus när vi tittar på olika typer av ljuskällor

När det kommer till att välja rätt belysning för ditt hem, kan det stora utbudet av ljuskällor kännas överväldigande. Från traditionella glödlampor till moderna LED-lampor, varje typ har sina egna fördelar och användningsområden. Här utforskar vi de vanligaste ljuskällorna och varför LED-lampor har blivit ett populärt val för många hushåll. Vi kan inte längre bara välja LED-lampor för att vi vill, de håller även på att fasas ut. 

Traditionella glödlampor

Traditionella glödlampor har funnits i över ett sekel och är kända för sitt varma, behagliga ljus. De fungerar genom att elektricitet värmer upp en glödtråd tills den lyser. Trots sin behagliga ljuskvalitet, är de inte särskilt energieffektiva och har en kortare livslängd jämfört med modernare alternativ. Enligt EU-direktiv ska dessa lampor fasas ut efter ett tidsschema och nu är det nästan bara olika typer av speciallampor som får nytillverkas.

Halogenlampor

Halogenlampor är en förbättrad version av glödlampan och ger ett klart, vitt ljus. De är något mer energieffektiva än traditionella glödlampor och har en längre livslängd. Dock genererar de mycket värme och är inte lika energieffektiva som LED-lampor. Även halogenlampor är under utfasning och det är bara några fåtal modeller som får nytillverkas. Det finns ersättningar med LED-lampor för de flesta modeller.

Fluorescerande lampor och kompaktlysrör

Fluorescerande lampor, inklusive kompaktlysrör (CFL), är kända för sin energieffektivitet och längre livslängd. De är ett bra val för områden där ljuset är tänt under långa perioder. Dock kan de innehålla små mängder kvicksilver, vilket kräver särskild hantering vid återvinning. Dessa lampor har sedan utfastningssteget i februari 2023 kraftigt minskat i tillgänglighet på marknaden. Även om man inte får nytillverka dessa lampor så får man sälja det som redan är tillverkat tills det är slut på lagren. Se vår kategori med kompaktlysrör.

LED-lampor: Framtidens belysning

LED-lampor (Light Emitting Diodes) har snabbt blivit det föredragna valet för många på grund av deras överlägsna energieffektivitet och långa livslängd. Här är några av fördelarna med att välja LED-lampor:

  • Energieffektivitet: LED-lampor använder upp till 80% mindre energi än traditionella glödlampor, vilket kan leda till betydande besparingar på elräkningen.

  • Lång livslängd: En LED-lampa kan hålla upp till 25 000 timmar eller mer, vilket minskar behovet av frekventa byten.

  • Miljövänlig: LED-lampor innehåller inga farliga ämnen och är 100% återvinningsbara, vilket gör dem till ett miljövänligt val.

  • Flexibilitet i design: LED-lampor finns i en mängd olika färger och former, vilket ger flexibilitet att skapa den perfekta atmosfären i ditt hem.

  • Omedelbart ljus: Till skillnad från vissa andra energisnåla alternativ, tänder LED-lampor direkt till full ljusstyrka utan uppvärmningstid.

Jämför ljuskällor: Lumen och Kelvin

När du jämför olika ljuskällor är det viktigt att titta på ljusflödet, mätt i lumen, och färgtemperaturen, mätt i grader Kelvin. Lumen anger hur mycket ljus en lampa ger, medan färgtemperaturen beskriver ljusets färg. En lägre Kelvin betyder ett varmare, gulaktigt ljus, medan en högre Kelvin ger ett kallare, blåaktigt ljus. Genom att förstå dessa specifikationer kan du välja den ljuskälla som bäst passar dina behov och preferenser.

En snabbguide för att förstå lite av vad man ska välja är:

Gammal effekt i W på glödlampor Ljusflöde i lumen (lm) Lämplig färgtemperatur K
15W 30-180 lm för svag belysning 2100K för extra varmvit upp till 2700K för glödljusfärgen
25W 200-300 lm för svag men upplysande ljus 2100K upp till 2700K
40W 350-600 lm för allmänbelysning 2700K upp till 4000K för neutralvitt ljus i läslampor badrum
60W 650-950 lm för allmänbelysning och rumsbelysning 2700K upp till 4000K där vitare ljus ger mer upplevt ljus
75W Över 1000 lm för kraftigare ljus 2700K upp till 4000K, ibland även kallvitt ljus 5000K

 

 

Effekt i Watt: En föråldrad referens

Tidigare använde vi effekten i Watt som en referensram för hur mycket ljus en lampa gav. Men med LED-lampornas ökade energieffektivitet är denna metod inte längre användbar. En LED-lampa på 8W idag är betydligt kraftigare än en 8W LED-lampa för fem år sedan. Detta beror på att teknologin ständigt förbättras, vilket gör att LED-lampor kan ge mer ljus med mindre energi.

Slutsats

Medan det finns många olika typer av ljuskällor att välja mellan, erbjuder LED-lampor en kombination av energieffektivitet, lång livslängd och miljövänlighet som gör dem till ett utmärkt val för moderna hem. Oavsett om du uppdaterar belysningen i hela ditt hus eller bara letar efter en ny lampa till skrivbordet, är LED-lampor ett smart och hållbart alternativ. Se över dina armaturer hemma för om du använder ljuskällor som utgått och inte får nytillverkas kan det vara läge att antingen köpa några reservlampor nu eller se över att byta till något där du kan använda LED-lampor. 

Foto: Johannes Plenio

 

Prev Post
Next Post

Thanks for subscribing!

This email has been registered!

Shop the look

Choose Options

pålyset.se
10% RABATT FÖR NYA PRENUMERANTER VID ETT KÖP Rabatter, erbjudanden och kunskap kring belysning och eltillbehör en gång per vecka.
Edit Option
Har du frågor?
Back In Stock Notification
Compare
Product SKU Description Collection Availability Product Type Other Details

Choose Options

this is just a warning
Shopping Cart
0 items